Országpromóció is lesz a vadászati világkiállítás

Forrás: MTI

 2020. augusztus 25. 09:51

A vége felé tart a Hungexpo 55 milliárd forintos felújítási folyamata, a tavasz végére teljesen megújul a több mint 70 ezer négyzetméteres terület, amely jövőre otthont ad a szeptember 25. és október 14. közötti Egy a természettel című vadászati és természeti világkiállításnak.

Kovács Zoltán, a világkiállítás és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos hétfőn, a kiállításról rendezett háttérbeszélgetésen elmondta: nemcsak a vadászati világkiállítás miatt újul meg a Hungexpo, hiszen jövőre ott rendeznek meg más nagy eseményeket is, így jövő szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

A világkiállításra reálisan egymillió – kétharmad részt belföldi – látogatóra lehet számítani. Ha külföldről esetleg nem tudnának turisták jönni, akkor is megközelíthető ez a látogatószám.

Magyarországon 670 ezer horgász és vadász van, a családtagokkal együtt 1,5 millió ember kötődik a vadászathoz, halászathoz – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, a világkiállítás megrendezése a turizmus fellendülését is segíteni fogja.

A látogatók láthatnak majd magyar és nemzetközi trófeakiállítást is

Fotó: 123rf.com

A vadászattal fontos foglalkozni, anélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás, ahol betiltják, felborul a természet egyensúlya, a kihalás szélére kerülnek egyes fajok. „Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulóján, 2021-ben megrendezendő világkiállítás lehetőséget kínál arra, hogy beszéljünk arról, hogy legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő vadászat nélkül nem lehetséges fenntartható vad- és természetgazdálkodás" – mondta Kovács Zoltán.

Kitért arra is, hogy hivatalosan nem a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) égisze alatt, de annak támogatásával rendezik meg a világkiállítást, a szervezettel kötött megállapodást szeptember-októberben kormányszintű megállapodás követi majd. Az összes mértékadó szervezettel együttműködnek, a húsz nap alatt öt konferenciát, nemzetközi szimpóziumot tartanak.

A látogatók láthatnak majd magyar és nemzetközi trófeakiállítást, amely a vad élőhelyét bemutató diorámáktól a világrekord trófeákon át közelebb viszi a látogatókat a természet eme értékeihez, megismerkedhetnek a hagyományos vadászati módokkal, mint a solymászat, az agarászat, az elöltöltő fegyveres vadászat és az íjászat.

Az egyik fő attrakció a magyar kiállítás lesz, amely a Kárpát-medence 1000 éves történelmét öleli fel, ugyancsak látványosnak ígérkezik a preparátor európai bajnokság.

Három kereskedelmi típusú rendezvényt is terveznek, a FeHoVá-val és a Hungexpóval együttműködve egy fegyver, lovak, kutyák tematikájút, egy mezőgazdaság és élelmiszer tematikájút és egy innovációs workshopot, amely a fenntarthatóság jegyében bemutatja a XXI. századi technológiákat. Számos kulturális program is lesz, és vidéki helyszíneket is bevonnak, részben a kiállítást előkészítő rendezvényekkel.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a vadászat és a természetvédelem egymásra van utalva, a szabályozott és fenntartható vadászat biztosítja a vadállomány fenntartását és egyensúlyát. „Ami a kertész kezében a metszőolló, az a vadász kezében a puska” – mondta.

Úgy vélekedett, a vadásztatás a turizmust is segíti. A külföldiek vadásztatása sok bevételt hoz, de emellett a turizmus különböző területein is haszonnal jár, különösen a vidéki lakosság számára.

Kitért arra is, olyan országpromóciót szeretnének, amely a vadászati értékeken túlmenően az ország természeti értékeit is bemutatja, aminek szintén a turizmust erősítő hatása van, és hosszú távon kamatozik majd.