Megint egy rangos nemzetközi díjat kapott a Magyar Zene Háza

Forrás: turizmus.com

 2019. december 03. 09:55

Az „Európa legjobb középülete” díj után „A legjobb nemzetközi középület” díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza.

Az elismerést a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenye, az International Property Awards hétfő éjszakába nyúló ez évi londoni díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.A Hungexpo épületeinek helyén épülő Magyar Zene Háza a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei között lett az első és nyerte el a „Best International Public Service Architecture” díjat.A neves szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló grémium ítélte oda a Londonban megrendezett ceremónián. A zsűri minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

Stuart Shield és Gyorgyevics Benedek (középen) a díjjal

Fotó: Liget Budapest Projekt

A rangos díjat több megmérettetés előzte meg, a Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között nyerte el az Európa legjobb középületének járó díjat, majd a kontinens legkiválóbbjaként „A legjobb nemzetközi középület” díjat – tájékoztatott a Városliget Zrt.

„A Néprajzi Múzeum tavalyi elismerése után a Magyar Zene Háza elismerése azt jelenti, hogy a Városligetben immár két olyan intézmény épül, amelyeket világ legjobbjai között tart számon a szakma. A Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nemcsak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd” – idézi a közlemény az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedeket.

Ilyen lesz a Magyar Zene Háza (látványterv)

Fotó: Liget Budapest Projekt

„Sou Fujimoto épülete minden bizonnyal Budapest egyik új ikonikus épületévé válik, a zenei intézménynek is fontos szerepe lesz abban, hogy a Liget Budapest Projekt a családi programok és a kulturális élet egy új központjává, illetve a város pezsgő találkozóhelyévé varázsolja a Városligetet"– hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.

Tájékoztatás szerint a Magyar Zene Háza építése jó ütemben halad, a felszín felett a szerkezetépítés zajlik, míg az alsó szinteken már a szakipari munkákat végzik. Az épület jövőre szerkezetkész lesz, 2021-ben pedig megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke a közlemény szerint kiemelte: „A Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy egy ország ma ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet. Különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a most díjazott, Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza és a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria irányíthatja az országra a reflektorfényt” – tette hozzá.

A tervező célja, hogy a külső és belső tér közötti üvegfalak harmonikus átmenetet alakítsanak ki a természetes és a mesterséges környezet között

Fotó: Liget  Budapest Projekt

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közvetlen közelében épül, a már elbontott, egykori Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10 000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 7000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók.