Szálláshely-minősítés: fókuszban a kempingek és üdülők – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 29. 18:22

A kempingek, üdülőháztelepek és közösségi szálláshelyek kötelező minősítéséről a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. két képviselőjével beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Az interjúból kiderül, hogy ennek a mintegy 1200 egységet számláló szálláshelycsomagnak a minősítésével nagyon jól halad a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület, már az érintett szálláshelyek felénél tartanak, annak ellenére, hogy a szezonalitás megnehezíti a munkájukat, hiszen a kempingek mellett a nyári táborok, diákszállások és hostelek is ebbe a körbe tartoznak.Sokszínűségük ellenére ezeknél a szálláshelytípusoknál közös pont, hogy elsősorban a szolgáltatásokra és a szabadidős lehetőségekre (sportpályák, kerékpárkölcsönzés, rekreációs lehetőségek, animációs programok vagy akár koncertek) fektetnek nagy hangsúlyt – mondta el a műsorban Madách Erika, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. kempingek, üdülőháztelepek és közösségi szálláshelyek minősítéséért felelős irodavezetője és Gendur András, a társaság ügyvezető-helyettese.

Jól halad a kempingek minősítése

Fotó: 123rf.com

A többi szálláshelytípushoz hasonlóan a kempingek, üdülőháztelepek és közösségi szálláshelyek esetében is egytől öt csillagig terjednek a minősítési kategóriák, és a minősítés három évre szól. A minősítés folyamat is ugyanaz: regisztráció, adatlap kitöltése, majd az önértékelés, helyszíni audit, bírálóbizottsági döntés. Új szálláshely esetében 15 napon belül elvégzik az auditot. Fontos tudni azt is, hogy üzemeltetőváltás esetén új minősítésre van szükség.

A műsorban arról is beszélnek a szakértők, hogy mennyit számítanak a minősítés során az egyedi pluszszolgáltatások és programok, valamint kitérnek arra is, hogy mivel szokott lenni a legtöbb probléma az auditorok tapasztalatai szerint.

A teljes adás itt hallgatható meg: