Tíz csapat került a CheckINN Revitalizátor finisébe

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 15. 14:09

Félidőhöz érkezett a CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) elhagyatott vagy funkciójukat vesztett ingatlanok turisztikai újrahasznosítására kiírt ötletpályázata. Az első forduló lezárásaként a továbbjutó csapatok és a mentorok a CheckINN Revitalizátor MeetUP-on találkoztak egymással.

2022. június elsején hirdették meg a hazai felsőoktatási intézményekben a CheckINN legújabb turisztikai ötletversenyét, a rozsdaövezeti és barnamezős területek hasznosítására fókuszáló CheckINN Revitalizátort a MOME együttműködésével – mondta az első forduló értékelésére, a továbbjutó csapatok bemutatására szervezett találkozón Ilyés Noémi, a CheckINN Kft. szakmai igazgatója.

A kiírásra összesen 26 pályázat érkezett, ezek közül öt a Terület/Telek, 21 pályázat az Épület kategóriában.

Az első fordulóban a jelentkezőknek egy kétperces kreatív videóban kellett bemutatniuk a megújításra választott létesítményt, a tervezett turisztikai funkciót és magát a csapatot.

Kerekasztal-beszélgetés a CheckINN Revitalizátor MeetUP-on

Fotó: Turizmus.com

A pályázók számos hazai település – többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger – romos, kihasználatlan ingatlanjainak újratervezésére hoztak ötleteket. Budapesti pályázatból is akadt szép számmal; itt főként Újpest, a Népsziget, Csepel és egyéb külső városrészek rozsdaövezeti épületeire születtek revitalizációs javaslatok. Az ötletek között több funkcióját vesztett nehézipari gyárépület, telek, vasúti létesítmény és bányászati célokat szolgáló terület újrahasznosítása szerepelt.

 

Rozsdaövezetből turisztikai attrakció

Az elhagyatott vagy funkciójukat vesztett épületek, ipari területek vákuumként szívják az új tartalmakat – mondta a verseny mentorainak részvételével zajló beszélgetésen Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építészközösség tagja. Hozzátette, hogy ezek a területek tájként is mondanivalóval, emlékezettel bírnak, amit az újrahasznosítás során mindenképpen érdemes figyelembe venni.

A rozsdaövezetek jelenleg a város életéből kivont, jellegzetes atmoszférájú területek, ez a hiánypótló ötletpályázat pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy bekapcsoljuk őket a turisztikai és kulturális vérkeringésbe. Mentorként szép feladat nyomon követni, hogy a pályázók – jellemzően a fenntarthatósági irányelvek figyelembe vételével – hogyan tudják megfogni ezeket a lehetőségeket – emelte ki Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHAMORI építészstúdió alapítója.

Takács Márton, a Moore Global hotel és turizmus üzletágának tanácsadója hozzátette: véleménye szerint azért is hasznos, ha egy-egy ilyen elhagyatott terület vagy épület turisztikai funkcióval éled újjá, mert általuk oldódik a turisztikai desztinációkra sokszor jellemző koncentráltság, illetve ezek az új helyszínek több és többféle programra és akár a vendégéjszakák számának növelésére is lehetőséget kínálnak.

Arra a kérdésre, hogy miért jó egyetemistákat bevonni az ilyesfajta közös munkába, Takács Márton azt felelte, elsősorban a fiatalok friss nézőpontja és gondolkodásmódja miatt, amely ugyan nem feltétlenül veszi figyelembe a gazdasági realitásokat, de talán épp ezért – némi finomítással – izgalmas és előremutató projektek alapja lehet.

Ilyés Noémi elmondta, hogy szervezőként nem akarták korlátozni a hallgatók alkotói szabadságát, ezért nem konkrét helyszínekre írták ki a pályázatot. Ennek is köszönhető, hogy olyan egyedi és kreatív megoldások születtek, mint a rekordokat bemutató tematikus múzeum, dunai hajós fesztivál több budapesti rozsdaövezeti épület érintésével, fénykiállítás, búvárbázis vagy társadalmi párbeszédre építő emlékház.

 

Elindult a második etap

A verseny második fordulójába tíz csapat jutott tovább; ebben a szakaszban már részletesebben kell bemutatni a választott helyszínen található barnamezős építészeti objektumokat, és az is a feladat része, hogy a versenyzők a javasolt koncepciót építészeti szempontból is kidolgozzák és ábrázolják.

Emellett vizsgálniuk kell az új funkció környezeti hatását, a fenntarthatósági szempontokat, valamint a marketing- és kommunikációs lehetőségeket. A csapatokat a rozsdaövezetek turisztikai célú felhasználásában jártas szakemberek mentorálással segítik.

Az ötletpályázat második fordulója 2022. szeptember 30-án zárul, a verseny eredményhirdetésére októberben kerül sor. A legmagasabb összpontszámot elérő két csapat a CheckINN jóvoltából három-hárommillió forintos díjazásban részesül.

 

A továbbjutó csapatok

DiveIN (Merülj el a Budai-hegyekben!): Búvárbázis és Malom-tó bisztró kialakítása a volt Népgőzfürdő és a volt bisztró, illetve a Molnár-barlang felhasználásával.

Cruisin' (Cruise Factory): Újragondolt funkciókkal, koncertekkel kiegészített hajótúra, mely a Batthyány térről indulva érinti a Hajógyári szigetcsúcsot, utána az Óbudai Gázgyár rakodóját, majd végül a Népszigetet.

NEO (Nemzetek Együttélésének Otthona (NEO) – Közös múlttal a közös jövőért!): Egy innovatív, társadalmi párbeszédre alkalmas és ösztönző tárlat, illetve megemlékezési helyszín.

Söri-pari (Buda Hub – turisztikai központ a Kelenföldi Erőműben): A Kelenföldi Erőmű régi csarnokából kialakított sör-, bor-, illetve pálinkakóstolásra alkalmas helyszín, minta kisüzemi sörfőzdékkel, pálinkáriumokkal.

Leglegleg (Magyar Rekordok Háza): Egy speciális kiállítás, mely a hazai rekordok, legek történetét és hátterét hivatott bemutatni.

LightArt (Fény és Neon Múzeum): A '70-es, '80-as évek neontábláival tarkított közösségi tér, rendezvényközpont egy gyár épületében, mely edukációs programokkal szolgálna.

FényPont (FényPont Kilátótorony): A veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti objektum kilátóvá alakítása, mely egyfajta iránytűként szerepelne Veszprém nevezetességei között.

Gurul-a-Pest (Gurul-A-Pest): Egy különleges budapesti görkorcsolyapálya kialakítása egy csepeli acélvázas téglacsarnokból.

Aktív Zemplén (Aktív Zemplén): A határőrség volt épületéből kialakított regenerációs központ szaunákkal, merülőfürdőkkel, tetőteraszos dzsúszbárral az élményhajhászok számára (túrázók, kerékpározók stb.)

Gatsby csapat (Gatsby): A Zichy-Hadik Kastély rendezvényközponttá, múzeummá és hotellé alakítása az épület stílusának és jellegének megtartásával.