Tízezer ingyenes koronavírustesztre várja a budapestieket a főváros

Forrás: turizmus.com

 2021. február 11. 17:03

A főváros tízezer antigén gyorstesztet ajánl fel a budapesti polgárok ingyenes, önkéntes koronavírus-szűrésére. Két helyszínen, február 18–27. között végzik el a tesztet, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők.

Február 18–27. között két helyszínen, a Városháza parkban (V. kerület) és a Széll Kálmán téren (XII. kerület, az óra alatt) folytatódik a főváros lakossági koronavírus tesztprogramja, minden nap reggel 8 és este 18 óra között – közölte a Városháza.A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kérhetik, illetve a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe. A mintavételt követő 30 percen belül kiderül, hogy aktív fertőzött-e az illető.

A tesztelést minden esetben egészségügyi szakemberek, a tesztelési program lebonyolítását önkéntesek végzik.

Regisztrálni ezen az oldalon lehet, ahol minden információt megtudható a tesztelések helyszínéről és idejéről is. Akiknek nincs internetük, így nem tudnak online időpontot foglalni, azoknak a tesztelési helyszíneken segítenek időpontot foglalni a Fővárosi Önkormányzat önkéntesei.

A közleményben hangsúlyozzák: a negatív teszteredmény önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük.

Két helyszínen, tíz napon át várják tesztelésre a budapestieket

Fotó: 123rf.com

Decemberben, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek. A szűrés végén megkérdezték a résztvevőket arról is, hogy mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással.

A tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina. Ahogy más európai nagyvárosok, úgy Budapest is elkötelezett az oltás népszerűsítése, támogatása mellett – szögezi le közleményében a Városháza.