Több mint 200 milliárd zlotys gazdaságélénkítő program Lengyelországban

Forrás: MTI

 2020. március 18. 15:10

A törvénytervezet tartalmazza a túlzott áremelkedések elleni intézkedéseket, az állami beruházásokat ösztönző lépéseket, foglalkozik a lengyel bankszektor védelmével, valamint az egészségügy támogatásával is.

Az USA, Svájc, Bulgária és a számos más ország után Lengyelország is drasztikus gazdaságélénkítő és a vállalkozások terheti csökkentő lépéseket jelentett be.

Új hiteleket tesznek elérhetővé a kis- és középvállalkozóknak, átmeneti mentességet biztosítanak a társadalombiztosítási járulékok és az adó befizetése alól, és támogatják azokat, akik a járvány elleni intézkedések következtében nem dolgozhatnak – mutatta be a csomag fő pontjait szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Andrzej Duda elnök.

Átmenetileg feloldják a 2018-ban bevezetett vasárnapi boltzárat.

A megfelelő kritériumokat teljesítő munkáltatóknak a kifizetendő munkabérek akár 40 százalékát fedezik az átlagfizetés összegéig. A munkáltatók akár 60 százalékkal csökkenthetik a személyi költségeket, ha nem bocsátanak el dolgozókat.A vállalkozók támogatására 80 százalékosra emelik az állami kölcsöngaranciákat. A kevesebb mint 10 embert foglalkoztatók áthidaló mikrokölcsönöket vehetnek fel, 5 ezer zlotyig (391 ezer forint). Egyéni vállalkozóknak a minimálbér 80 százalékáig folyósíthatják a kiesett bevételeiket helyettesítő járulékot.

Klasszikus beruházási lökést akarnak adni a gazdaságnak

Fotó: 123rf.com

Minimum 30 milliárd zlotys (2,3 ezer milliárd forint) állami alapot létesítenek az önkormányzatok által felügyelt közutak fejlesztésére, a digitalizációra, a környezetvédelemre, az iskolák és a kórházak korszerűsítésére. „Klasszikus beruházási lökést akarunk alkalmazni” –mondta Morawiecki.

Legalább 7,5 milliárd zlotyt (586 ezer milliárd forint) folyósítanak a Covid-19-fertőzést kezelő szakkórházakká átalakított intézményeknek a védőeszközökre, az orvosi műszerekre, a korszerűsítésre.

Amennyiben meghosszabbítják a múlt csütörtökön elrendelt oktatási szünetet, a következő két hétre is kifizetik a 8 éven aluli gyermekek szüleinek a gondozási díjat.