Többet utaztunk külföldre, mint egy évvel ezelőtt

Forrás: turizmus.com

 2019. december 10. 14:11

2019 harmadik negyedévében a magyar állampolgárok 7,6 millió alkalommal utaztak külföldre, ez 7,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a KSH friss összefoglalójából.

Amint arról már beszámoltunk, megjelent a Központi Statisztikai Hivatal elemzése a nemzetközi utazások alakulásáról 2019 első háromnegyed évében. Korábbi írásunkban a Magyarországra irányuló külföldi forgalom alakulását vettük számba, most a magyarok kiutazásainak alakulását mutatjuk be.

A külföldre látogatók száma éves átlagban 2014-ben állt ismét növekvő pályára. Az utazások száma alapján az egynapos utazások száma 7,6, a többnaposoké 6,2%-kal nőtt. A szórakozás, pihenés és üdülési célú utak száma jelentősen, 14%-kal növekedett, amelyhez számottevően hozzájárult a városnézési és a vásárlási célú utazások számának dinamikus emelkedése is. Ezzel szemben az alacsony részarányú üzleti utazások száma közel harmadával csökkent.

A magyarok utazásainak 59%-a egynapos út, ennek 73%-a magánjellegű, 27%-a üzleti út, munkavégzés volt.

A magyarok egynapos utazásainak:

• 33%-a vásárlás,
• 23%-a szabadidős,
• 13%-a rokon, barát látogatása volt.

A legjelentősebben a rokon- és barátlátogatási, illetve a szabadidős célú utak száma nőtt. A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, az odalátogatók száma 14, illetve 5,4%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ausztriába sokkal többen tettek szabadidős célú utakat, mint egy évvel korábban, Szlovákiába pedig többen utaztak rokon- vagy barátlátogatás céljából.

A magyarok 3,1 millió többnapos utazást tettek külföldön.

A többnapos utakon belül:

• a szabadidős, szórakozási, egészség-megőrzési célú utak aránya 62%,
• a rokon- és barátlátogatásoké 24%,
• a munkavégzési célú utaké 7,9%,
• a konferenciáké, üzleti utaké 3,2% volt.

A legtöbben Horvátországba, Romániába és Szlovákiába utaztak, a többnapos utak egyharmada ebbe a három országba irányult. Horvátország volt a legkedveltebb úti cél, bár 11%-kal kevesebben látogattak oda, mint az előző év azonos időszakában. A rangsorban második Romániába 21%-kal nőtt, míg Szlovákiába 3,8%-kal csökkent a magyarok utazásainak száma.

Magyarok külföldi utazásai

Fotó: KSH

Hosszabb időt töltöttek el a magyarok külföldi utazásaikon

2019. III. negyedévben a külföldre utazó magyarok átlagosan 3,4 napot töltöttek el utazásaik alatt, 0,3 nappal többet az egy évvel korábbinál. A külföldre tett látogatások során eltöltött idő 2014 óta nem volt ilyen számottevő. Az utazók külföldön töltött összes ideje szintén nőtt, elérte a 25,7 millió napot. Az egynapos és a többnapos utazók külföldön töltött ideje egyaránt növekedett.

A külföldre utazó magyarok folyó áron 15%-kal többet, 346 milliárd forintot költöttek. A legnagyobb összeget, 49 milliárd forintot a Horvátországban nyaralók költötték el. Jelentős volt még az Ausztriába és Görögországba utazók összes kiadása is.

A külföldre látogatók fejenként és naponta átlagosan 13 500 forintot költöttek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb egy főre jutó, napi 31 ezer forintnyi átlagos kiadás a vásárlási célú utazásokhoz kapcsolódott.

A külföldre látogatók kiadásaik 34%-át élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására, 31%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 15%-át kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra, 7,5%-át közlekedésre és üzemanyagra fordították.

Az utasforgalom egyenlege pozitív, vagyis többet költenek nálunk a külföldi turisták, mint honfitársaink idegenben

Fotó: KSH

488 milliárd forintos utasforgalmi többlet a mérleg

Az utasforgalmi egyenleg a hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásainak egyenlege. Az export (a külföldiek kiadása) és az import (magyarok kiadása) közel azonos mértékben növekedett, az egyenleg 16%-kal, 67 milliárd forinttal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ehhez az is hozzájárult, hogy a forint-euró árfolyam 2019. III. negyedévben 1,2%-kal magasabb volt, mint egy évvel azelőtt.

Többet utaztunk külföldre, mint egy évvel ezelőtt

Fotó: pixabay