KSH: a külföldiek hosszabb időre jöttek és többet költöttek

Forrás: turizmus.com

 2019. december 09. 16:22

A KSH elemzése szerint a külföldi látogatók 2019. III. negyedévében 22 millió alkalommal, 5,1%-kal többször utaztak Magyarországra, mint az előző év azonos időszakában.

A főszezonnak számító hónapokban az egynapos utazások száma 9,7%-kal emelkedett, a többnapos utazásoké 5,7%-kal csökkent. A külföldiek 16 millió egynapos utazást tettek, ezek túlnyomó többsége magánjellegű, kis hányada üzleti út volt.

A főbb motivációs célok szerint az egynapos utazások:

• 18%-a vásárlás, számuk 1,9%-kal csökkent,

• 11%-a szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés, számuk 0,5%-kal lett kevesebb,

• 55%-a átutazás, számuk 11%-kal több volt a 2018. III. negyedévinél.

Egynapos útra a legnagyobb arányban Romániából (26%), Szlovákiából (20%) és Ausztriából (15%) jöttek, mindhárom országból növekedtek a beutazások az előző év azonos időszakához mérten.A külföldiek 5,8 millió többnapos utazáson vettek részt Magyarországon 2019. III. negyedévben. A többnapos utak túlnyomó többsége magánjellegű utazás volt, az üzleti és üzletelési utak aránya összesen 5,4%.

Motiváció szerinti megoszlásban:

• a szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés részesedése 65%,

• a rokon- és barátlátogatásoké 14%,

• az üzleti és üzletelési utaké 5,4%,

• a munkavégzési célú utaké 4,9%,

• az átutazásoké 6,5% volt.

A szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés célú utazások száma 4,0%-kal csökkent, főként az osztrák, a cseh, a román és a szlovák látogatások számának visszaesése miatt, amit a német látogatások jelentős emelkedése sem tudott ellensúlyozni. A rokon- és a barátlátogatások száma szintén mérséklődött (11%-kal), ami a Romániából érkezők elmaradásához köthető.

 

Legnagyobb küldő országaink

Külföldi látogatóink közel egyötöde jött Németországból, 8,9%-a Romániából, 7,2%-a Szlovákiából, 5,9%-a Ausztriából. A több napra érkezők közül több mint 1 millióan látogattak ide Németországból. Számuk jelentősen, 13%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Utazási céljaik túlnyomó része (65%) valamely szabadidős cél volt, további 13%-ban munkavégzés, 9,6%-ban pedig rokon- és barátlátogatás motiválta a látogatók hazánkba érkezését.

 

Fotó:  KSH

A külföldiek hosszabb időre jöttek és többet is költöttek 2019 III. negyedévében. A beutazók hazánkban eltöltött ideje összesen 9,3%-kal, 52 millió napra bővült, az egynapos utak száma 9,7%-kal, a többnaposoké 9,1%-kal nőtt. Összességében a beutazók átlagos tartózkodási ideje 2,3 napról 2,4 napra emelkedett. A több napra érkezők átlagos tartózkodási ideje az előző év azonos időszakához mérten 5,3 napról 6,2 napra változott. A tartózkodási idő hosszabbodásával párhuzamosan folyó áron15%-kal többet, 835 milliárd forintot költöttek a hozzánk látogató külföldiek.

 

Fotó: KSH

 

Fotó: KSH

2019 III. negyedévében a legtöbbet, 130 milliárd forintot a Németországból érkezők költötték el hazánkban. Ennek valamivel több mint kétötödét szállásra és étkezésre, egyötödét közel azonos arányban ajándékokra és egyéb kiadásokra fordították. A németek kiadásainak több mint 70%-a valamely szabadidős célú utazáshoz kapcsolódott. Jelentősek voltak még a kiadások az Ausztriából, az Egyesült Államokból, a Romániából, az Egyesült Királyságból, a Szlovákiából és az Ukrajnából érkezők esetében is.

2019 III. negyedévében a külföldi látogatók fejenként és naponta átlagosan 16.100 forintot költöttek Magyarországon, 800 forinttal többet az egy évvel korábbinál. A legmagasabb összegű átlagos kiadások a fogászati kezelésekhez, a körutazásokhoz és az üzleti utazásokhoz kapcsolódtak (74, 63, 33 ezer forint/fő/nap).

A szabadidős célú utazásokon résztvevők kiadásai átlagosan 7,3%-kal, 19 600 forintra nőttek. Hasonlóan 2018 azonos időszakához, a látogatók kiadásaik 32%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 18%-át közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra költötték. Az élelmiszerekre és egyéb árucikkekre fordított kiadások aránya 2 százalékponttal 26%-ra csökkent.

A többnapos utazásokhoz kapcsolódóan a kiadások közel kétötödét (39%) szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, egyötödét (20%) közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra, 13%-át kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra,11%-át egyéb árucikkekre adták ki a hazánkban tartózkodó külföldiek.

 

Budapest volt a legátogatottabb régió

2019 III. negyedévében a fővárosunkba többnapos utazást tevők száma18%-kal 2,7 millió főre nőtt. A több napra érkező külföldiek közel fele (47%) töltött el legalább egy éjszakát Budapesten. Utazási cél szerint a városnézés (52%) végzett elsőhelyen, rokon- és barátlátogatásra a külföldiek közel egytizede érkezett,míg az üzleti utazók és körutazók aránya 8-8% volt.

A Balaton régiót a főszezonnak számító időszakban 1 millió külföldi kereste fel. A több napra látogatók 18%-a szállt meg itt legalább egy éjszakára. A nyári időszakban a vendégek többsége főként üdülési céllal érkezett ide, de számottevő volt az egészségmegőrzés aránya is. A külföldiek 16%-a Nyugat-Dunántúlon szállt meg többnapos útjain, főként osztrákok, szlovákok és németek. Dél-Alföld részesedése az előző év azonos időszakához mérten közel felére csökkent (11%-ról 6,1%-ra) a szerb és a román tartózkodások visszaesése miatt.

A teljes elemzés letölthető IDE kattintva.