Türelmi időt kér a Várban parkoló turistabuszoknak a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 28. 15:42

A Budapest Brand vezetőjének javaslatára türelmi időt kér a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal a turistabuszok számára a várbeli közlekedésük korlátázása kapcsán. A Turizmus Világnapján átadták a Budapest Turizmusáért Díjat is, amelyet Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke kapott idén.

„Fogunk-e valamikor nem krízis idején találkozni?” – tette fel a költői kérdést féléves beszámolója indításaként Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója a Turizmus Világnapja alkalmából szeptember 27-re összehívott Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén, hiszen korábban a koronavírus, most pedig az energiaár robbanása okoz szinte megoldhatatlan problémát a szakma minden képviselőjének.

Az ünnepi Fővárosi Turisztikai Kerekasztal témája a "rethinking tourism", azaz a turizmus újragondolása volt, és az elhangzottak megerősítették, van mit újragondolni a rendkívüli helyzetben.

 

Miért kell újragondolni a budapesti turizmust?

Faix Csaba beszámolójában elmondta, idén végre megindult a turizmus, de nagyon megérezték az ukrán háborút, hiszen márciustól visszaesett a foglalások száma, s habár augusztusban visszaállt valamelyest, most e tekintetben a 2019-es szint 50 százalékán állnak, és meglátása szerint év végéig sem jutnak 60 százalék fölé.

Faix Csaba beszél az aktuális helyzetről, problémákról

Fotó: Molnár Ádám

A turisták visszacsalogatásában pozitívumként emelte ki, hogy a Budapest Brand „visszatért a reptérre” a plakátjaival, közben megújult a Budapest kártya és a honlapjuk is. Sajnos a megugrott nyomdai árak miatt csökkenteni kellett kiadványaik számát, és egyelőre szünetel a Budapest Finest magazin kiadása is.

Kiemelte a Sziget Fesztivállal közös sikeres együttműködést és a Budapest Card Sziget Edition bemutatkozását, megjegyezve, hogy csak az idő rövidsége miatt maradtak le róla szolgáltatók, de ezt jövőre pótolni fogják, valamint fontosnak tartotta a Giro d'Italia kerékpáros körversennyel történt együttműködést is.

Keserűen említette, hogy az idei Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt már nem a Budapest Brand szervezi, de ettől függetlenül lesz karácsonyi vásár a fővárosban, ami a turizmus szempontjából jó. fővárosi díszvilágítás időtartama idén a gazdasági helyzet miatt rövidebb lesz, ami befolyásolhatja a hajós programokat a Dunán.

 

Turbulencia a turistabuszok várbeli közlekedése körül

„Menedzselhetetlen helyzet alakult ki” – jegyezte meg Faix a budai Vár buszközlekedéséről, nem véletlen, hogy a kerekasztalra meghívták V. Naszály Mártát, az I. kerület polgármesterét, aki azzal kezdte, „nem úgy kell feltenni a kérdést, hogy turisták és buszok, vagy az ott lakók, hanem olyan megoldás szükséges, amelyik mindenki számára jó”.Elhangzott, hogy a buszok számára bevezetett 3,5 méteres magassági korlát érvénybe lépése óta 70 százalékkal esett vissza a várbeli vendéglátóhelyek forgalma. Szeretnék kitolni a délelőtti látogatási csúcsidőt délutánra is, mert így a vendéglők turisták hiányában hatkor bezárnak. „Nem akarjuk, hogy a várnegyed élhetetlen skanzenné alakuljon” – mondta a polgármester.

A legtöbb hozzászólást a budai Vár turistabusz-közlekedésének korlátozása váltotta ki

Fotó: Molnár Ádám

A vitában az is elhangzott, hogy a buszos közlekedést és parkolást rendszerben kell kezelni, amelyhez meg kell vizsgálni, hogy a történelmi belvároson kívül hol lehet parkolóhelyeket létesíteni, a városba irányuló buszos forgalom csillapítására és szétterítésére.

V. Naszályi Márta elmondta, hogy a kerületi képviselőtestület döntött a 3,5 méteres magasságkorlátozó tábla tartós kihelyezéséről a Hunyadi János úton (a Budai Vár területén), és ennek a magasságkorlátozásnak érvényt kell szerezni.Faix Csaba javaslatára ugyanakkor a Turisztikai Kerekasztal tagjai egyhangúlag elfogadták, majd közös nyilatkozatba foglalták, hogy az Euro-6-os motor bevezetésére 2, míg a magasságkorlátozásra 1 év haladékot kapjanak a budai Várban parkoló turistabuszok. (Az I. kerületi önkormányzat a Vár területére kizárólag Euro-6-os motor és 3,5 méter alatti magassággal rendelkező buszokat engedne behajtani és parkolni a jövőben.) Várhatóan a szeptember 28-ai fővárosi közgyűlés is tárgyalja az ügyet.

A feketén vagy szakmai előképzés nélkül dolgozó idegenvezetőkről is szó esett, az I. kerület regisztrációs rendszert akar, hogy a budai Várban kizárólag itt bejegyzett, megfelelő képzettségű magyar idegenvezetők dolgozhassanak.

 

Hamvas Zoltán kapta a Budapest Turizmusáért Díjat

Az eseményen Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes adta át a Budapest Turizmusáért Díjat, amelyet évente a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan egy olyan turisztikai szolgáltatónak vagy szereplőnek ítélnek oda, aki belföldi és nemzetközi viszonylatban is hozzájárul a Budapest márka építéséhez.

Idén Hamvas Zoltán részesült az elismerésben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöki posztján végzett munkásságáért, a hazai gasztronómiai hagyományok ápolásáért, hazai termékeink népszerűsítéséért, valamint a Bocus d’Or 2022. évi európai válogatójának megrendezéséért. A hazai rendezésnek köszönhetően Magyarország jelenléte a nemzetközi gasztrotérképen ismét erősödött.

A díjazott Hamvas Zoltán (középen) Bősz Anett főpolgármester-helyettessel és Faix Csabával, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatójával

Fotó: Molnár Ádám