Turisztikai hub lesz a Bálna, szabályozhatják az airbnb-zőket

Forrás: turizmus.com

 2020. június 25. 13:34

A szállodahajók új hubjáról, a rövidtávú lakáskiadás szabályozásának szükségességéről és a magánszálláshelyek támogatásáról is beszél Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Turisztikai központként és a nemzetközi szállodahajók érkezési és indulási állomásaként funkcionálhat majd a Bálna, amely így a fővárosba érkező turisták kapuja lehet a jövőben – mondta Guller Zoltán az interjúban. Már folynak az egyeztetések a fővárossal és amennyiben létrejön a megállapodás, a szállodahajók nem a város központi részén kötnének ki, hanem a Bálna előtti Duna szakaszon állomásoznának. Az épületben állandó kiállítás, konferenciaterem, éjjel-nappal nyitva tartó turisztikai információs központ és gasztronómiai élménypontok is helyet kapnának a jelenlegi tervek szerint.

Guller Zoltán

Fotó: mtu.gov.hu

A podcastban a budapesti turizmus jelenlegi nehéz helyzetéről is beszél Guller Zoltán, s ennek kapcsán – más világvároshoz hasonlóan – az Airbnb-típusú lakások szabályozásának szükségességéről. Ez ügyben, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége megkeresése nyomán, az MTÜ szintén megkezdte az egyeztetést a fővárossal, valamint az illetékes hatóságokkal, „ebben az átmeneti helyzetben a rövidtávú lakáskiadást valamilyen módon szabályozni kell” – fogalmazott a vezérigazgató.

A riporter, Szujó Zoltán a magánszálláshelyek felújításának támogatásáról is kérdezte Guller Zoltánt, aki elmondta, a célra rendelkezésre álló 60 milliárd forintból eddig több mint 14 ezer pályázó több mint 42 milliárd forintnyi támogatásra nyújtott be igény, a keretből tehát még rendelkezésre áll mintegy 18 milliárd forint szétosztható összeg, amelyre július 15-ig lehet pályázni.  Hozzátette: az MTÜ telefonos ügyfélszolgálatot is működtet, hogy megkönnyítse a pályázatok beadását, s a támogatást még ezen a nyáron folyósítják a vállalkozásoknak.

A teljes podcastot itt lehet meghallgatni.