Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésre

Forrás: MTI

 2019. szeptember 28. 20:21

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezenfelül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken, Siófokon, a tó partján megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, azért választotta ezt a helyszínt a Turizmus világnapján, mert a magyaroknak továbbra is a Balaton az első számú úti célja.

A turizmus adja a magyar GDP több mint 11 százalékát, és több mint 400 ezer embernek, valamint több tízezer, döntő részben magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás számára biztosít munkalehetőséget – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy két éve a fizetős strandok, idén pedig a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére.

„Szeretnénk, ha jövő nyárra újabb szintet tudnának lépni a balatoni strandok” – fogalmazott Guller Zoltán.

A Balatonnál összesen 85 strand található, ebből 55 fizetős és 30 szabadstrand

Fotó: vonyarcvashegy.hu

A további fejlesztések érdekében az MTÜ a kormány támogatásával egy hónapon belül valamennyi fizetős és szabad balatoni strand számára újabb pályázatot ír ki alapvetően infrastruktúra-fejlesztésre: vizesblokkok, strandlejárók megújulására, füvesítésre, köztéri padokra, világításra, wifik biztosítására.

Az MTÜ ezenfelül vállalja, hogy támogatják valamennyi Balatonnál található csúszda teljes körű megújulását.

A Balatonnál összesen 85 strand található, ebből 55 fizetős és 30 szabadstrand. A cél, hogy európai szintű legyen valamennyi strand és csúszda.

A balatoni csúszdák megújítására az 5 milliárd forintos kereten felül nyílik lehetőség. Még tart a felmérés, hogy mekkora a csúszdák forrásigénye.

Mindegy, hogy önkormányzati, vagy magán üzemeltetésű, kisebb javításra, vagy teljes felújításra van szükség, fizetős vagy szabadstrandon található, minden csúszda kaphat támogatást – jelezte a vezérigazgató.