UNWTO: egyetlen főtitkárjelölt maradt

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 20. 16:01

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) Végrehajtó Tanácsa a jelenlegi, grúz származású főtitkárt, Zurab Pololikashvilit jelölte a tisztségre újabb négy évre a Madridban tartott gyűlésén.

A spanyol fővárosban hibrid eseményként tartott gyűlésen a Végrehajtó Bizottság ismét összehozta a világ idegenforgalmi vezetőit, valamint a civil társadalom és a magánszektor képviselőit – tájékoztatott az UNWTO.

A napirend kulcsfontosságú kérdései közé tartozott annak feltárása, hogy a COVID-19 elleni oltások miként lehetnek az idegenforgalom összehangolt újraindításának segítségére, többek között az vakcinaútlevelek és egyéb intézkedések révén. Az UNWTO felszólította a bizottság tagjait, hogy egyesítsék erőiket egy olyan globális kampányban, amelynek célja a turizmus iránti bizalom helyreállítása a járvány után.

Az esemény végén a Végrehajtó Bizottság 35 képviselője titkos szavazás során döntötte el, hogy kit jelöl a Turisztikai Világszervezet élére a 2022-2025 közötti időszakra. A bizottság tagjai két jelölt közül választhattak, végül a most hivatalban lévő, grúz származású Zurab Pololikashvili kapta meg a szavazatok 76 százalékát.

A másik jelölt a bahreini Shaikha Mai bint Mohammed Alkhalifa volt, az első nő, aki valaha pályázott a pozícióra. A szavazás után a bahreini jelölt gratulált Pololikashvili jelöléséhez, és kifejezte kormánya támogatását az UNWTO iránt. Ugyancsak gratulált a grúz szakembernek a gyűlésnek helyszínt adó Spanyolország kormányfője, Pedro Sanchez és királya, VI. Felipe.

Az eredményt év végén az UNTWO közgyűlésének is meg kell erősítenie

Fotó: UNTWO

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a jelenlegi UNTWO vezető, Zurab Pololikashvili megbízatása idén lejár majd, ezért kellett új választást tartani. A választási időszak már tavaly ősszel megkezdődött a potenciális jelöltek kiválasztásával. Ahogy akkori cikkünkben is jeleztük, egy az interneten elérhető hivatalos felhívás leírta a főtitkári jelölések menetét.

Eszerint november 18-ig kellett beadni a megfelelő formai és tartalmi követelmények betartása mellett az érdeklődő jelölteknek a pályázati anyagukat. Az UNWTO akkori sajtóközleménye szerint Pololikashvili az újraválasztási kampányát az első ciklusában végrehajtott progresszív intézményi és politikai reformokra, és a globális turizmus egyértelmű vezetésére alapozta a COVID-19 világjárvány során.

Az UNWTO közleménye szerint összesen nyolc pályázó jelentkezett a főtitkári pozícióra, közülük azonban hatot egy december 8-i keltezésű levélben elutasítottak, mivel nem adták be az összes előírt dokumentumot. A két megmaradt jelöltet december közepén értesítették pályázatuk elfogadásáról, mielőtt januárban a Végrehajtó Tanács elé bocsátották volna a szavazást.

A következő országok képviselői szavazhattak a főtitkár személyéről: Algéria, Azerbajdzsán, Bahrain, Brazília, Cabo Verde, Chile, Kína, Kongó, Elefántcsontpart, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Guatemala, Honduras, India, Irán, Olaszország, Japán, Kenya, Litvánia, Namíbia, Peru, Portugália, Koreai Köztársaság, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szenegál, Seychelles, Spanyolország, Szudán, Thaiföld, Tunézia, Törökország és Zimbabwe.

A főtitkári megbízatás meghosszabbítására akkor kerülhet sor, ha a jelölt személyét – jelen esetben Pololikashvilit – az UNTWO 2021. októberi közgyűlése is megerősíti. Az eseményt a tervek szerint a marokkói Marrákesben tartják majd meg.