Vasárnap éjfélkor megszűnnek a budapesti kijárási korlátozások

Forrás: MTI

 2020. május 16. 18:34

Kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és az üzemeltetőknek szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük. Látogathatók lesznek a strandok és az állatkert is.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének megfelelően, vasárnap éjfélkor megszűnnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délután az M1 aktuális csatornán.

Gulyás Gergely közölte, a fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

A budapesti korlátozások feloldásáról szóló rendelet még szombaton megjelenik. Ennek alapján:

  • Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.
  • A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók.
  • A fővárosban is megmarad, hogy a 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban – a piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet a kerületi önkormányzatok döntése alapján.
  • Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők.
  • A vendéglátóhelyeken megnyithatnak a kerthelyiségek, teraszok, de azok belső tereiben továbbra is csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Az üzemeltetőknek szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és az állatkert nyitva tarthatnak.
  • Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók.
  • Megtarthatók a legfeljebb 200 fős lakodalmak, erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban, vagy éttermekben is.

 

A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia.

Hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

A budapestiek is fellélegezhetnek: megszűnnek a kijárási korlátozások

Fotó: 123rf.com

A tárcavezető köszönetet mondott a budapestieknek, amiért hosszú ideig fegyelmezetten betartották a kijárási korlátozásokat, egyúttal figyelmeztetett, a most életbe lépő kevésbé szigorú intézkedések betartása is ugyanilyen fontos. Megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

Gulyás Gergely kifejtette, a kormány két héttel ezelőtt azért csak vidéken oldotta fel a korlátozásokat, mert a fertőzöttek és a halálesetek is Budapesten koncentrálódtak. Az elmúlt napokban Budapesten is sokkal többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, ezért mára – bár még mindig a fővárosban van a legtöbb fertőzött – az aktív betegek száma jelentősen csökkent – tette hozzá.