Így indulhat újra az élet május 4-től

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. május 03. 21:19

Budapesten és Pest megyében érvényben marad a kijárási korlátozás annak valamennyi szigorításával, míg az ország többi részében kis lépésekben és több szigorú szabály életben tartásával, de újraindulhat az élet május 4-től.

Az országban Budapesten és Pest megyén kívül mindenütt megszűnnek a kijárási korlátozások, még a fertőzöttebb megyékben is.


Oldások vidéken

Budapest és Pest megye kivételével, országszerte valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók.

Vidéken a vendéglátó üzletek – az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos, kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A vidéki strandok, valamint szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak és látogathatók, csakúgy, mint a szabadtéri múzeumok és állatkertek.

A szolgáltatások szabadon, bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról azonban a hely üzemeltetőjének gondoskodnia kell.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

 

Elmarad a nyári fesztiválszezon

A rendezvények tilalma augusztus 15-ig az egész országra érvényben marad, ez az 500 fő alatti eseményekre is vonatkozik, így a nyári fesztiválok nagy része idén elmarad, vagy későbbi időpontra tolódik. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani.

A rendezvényekre vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá polgári házasságkötés és temetés tartható, de biztosítani kell a megfelelő védőtávolságot.

A sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtarthatók, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

A fővároson és Pest megyén kívül a vendéglátó üzletek teraszán újra megengedett tartózkodni

Fotó: 123rf

Két lépés távolság

Az egyik megkötés, amely érvényben marad, sőt erősödik, az a „két lépés távolság”, azaz a 1,5 méter védőtávolság megtartása mindenütt. Ez vonatkozik az esküvőre, temetésre, istentiszteletekre, de a strandolásra, kerthelyiségek használatára is.

A másik új szabály, hogy üzletekben és tömegközlekedési eszközökön az ország egész területén kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselete.

Az idősekre vonatkozó védelmi intézkedések szintén érvényben maradnak, ők az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 és 12.00 óra közötti időben látogathatják.

A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500 ezer forint. Vendéglátóhelyeken a szabálysértés esetén a helyszíni bírság 5000 forinttól 100 ezer forintig terjed, de a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 150 ezerig nőhet.

 

A budapestieknek otthon kell maradniuk

A fővárosban és Pest megyében élők, ahogyan eddig, úgy május 4. után is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat. Ez azt jelenti, hogy egy budapesti lakcímmel rendelkező ember nem mehet el vidékre csak azért, hogy kávézzon egyet egy bisztró teraszán, vagy szabadidős céllal sétáljon, sportoljon.

Mint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő fogalmazott, Budapestről ezután sem utazhat el senki például a vidéki nyaralójába, de vidéki strandra, vendéglátóhelyekre, állatkertbe és kirándulóhelyekre sem. "Nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképp nem aludhat ott. A Budapesten és Pest megyén kívül élőkre azonban nem vonatkozik ez a korlátozás" – fogalmazott a kormányszóvivő.

Budapesten és Pest megyében továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár.

 

Hat országból már érkezhetnek üzleti utazók

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, pozitív változás, hogy május 1-jétől Csehország, Lengyelország, a Koreai Köztársaság, Németország, Ausztria és Szlovákia állampolgárai üzleti utazási céllal a felsorolt országok területéről korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra.