Visszaállították a humanitárius folyosót az országon átutazóknak

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 04. 08:32

Szombattól az unión kívüli átutazók, Szerbia kivételével, csak a kijelölt útvonalat használhatják Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtökön jelentette be, hogy visszaállítják az átutazók számára a kötelező korridor használatát. Tudatta az is, hogy Magyarország – Szerbia kivételével – nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint azok, akik a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló rendelet értelmében nem utazhatnak Magyarországra, az operatív törzs javaslata alapján, a kormány döntésének megfelelően július 4-én 0 órától a humanitárius korridor használatával átutazhatnak az országon, amennyiben esetükben nem áll fenn a Covid-19 fertőzés gyanúja.

Az átutazók a kijelölt útvonalat nem hagyhatják el, és csak a kijelölt határátkelőhelyeket, üzemanyagtöltő állomásokat, illetve pihenőhelyeket vehetik igénybe. A szabályok betartását a rendőrség a Magyar Honvédség katonai rendészeinek bevonásával ellenőrzi.

A tranzitutasok ezeket a folyosókat használhatják az országon történő átutazáshoz

Fotó: police.hu

A rendőrség honlapján közzétette az átutazáshoz igénybe vehető határátlépési pontokat is, ezek a következők: Hegyeshalom, Rajka, Hont-Parassapuszta, Tornyosnémeti, Záhony, Beregsurány, Csengersima, Vállaj, Nyírábrány, Ártánd, Gyula, Battonya, Csanádpalota, Nagylak, Röszke, Tompa, Udvar, Letenye és Tornyiszentmiklós. Ugyanitt közzétették az átutazók által igénybe vehető üzemanyagtöltő állomásokat és pihenőhelyeket is.