100 éves a Hilton lánc – úttörő szolgáltatások és leghíresebb vendégek

Forrás: turizmus.com

 2019. június 02. 11:16

Május 31-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a Hilton szállodalánc, amely rengeteg dologban volt úttörő a szállodaiparban. Az alkalomról a budapesti házak is megemlékeztek, a Hilton Budapest City ebédre invitálta partnereit.

Az évforduló előtt néhány nappal utazási irodai partnereket és újságírókat látott vendégül a Hilton Budapest City szálloda. A csaknem 100 fős rendezvény kellemes és kötetlen hangulatban telt, miközben a jelenlévők megtudhattak egy sor érdekességet is a szállodalánc történetéből.

Budapest fontos bástyája a szállodavállalatnak, két házzal is jelen van a magyar fővárosban, illetve hamarosan nyit a harmadik is, a Hilton Garden Inn márka tagjaként. Budapest a lánc számos imázsfilmjében is feltűnik.


Hilton titkok

Hilton a világ első globális szállodavállalata. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy a szállodalánc rengeteg dologban volt úttörő, és elsőként vezetett be egy sor szolgáltatást.Így például elsőként vezette be a légkondicionálók használatát a lobbikban, helyezett el televíziókat szobáiban, használt számítógépes foglalási rendszert. Elsőként helyezett el a szobákban varrókészletet és könyvecskét hasznos telefonszámokkal, elsőként használt saját mobilapplikációt.

Számos étel is valamelyik Hilton konyháján született meg elsőként, innen indult például hódító útra az Egg Benedict, a Brownie, a Waldorf-saláta, a piña colada, vagy az Ezersziget öntet.

A Hiltonokban természetesen rengeteg híres ember is feltűnt a 100 év során világszerte. Erzsébet királyné együtt vacsorázott az alapító Conrad Hiltonnal 1959-ben,  illetve megszállt fellépései során a Hiltonokban a The Beatles, Mick Jagger, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Freddy Mercury, Michael Jackson, és még sorolhatnánk.

Érdekesség, hogy az egyik Hiltonban hálta el nászéjszakáját John Lennon és Yoko Ono. A híres 702-es szoba (amely az elnöki lakosztály) ma is kivehető a Hilton Amsterdam szállodában.

Volt több Hilton szálloda forgatási helyszín is, a Goldeneye című James Bond filmben és a Több mint testőr című filmben is szerepelnek a lánc hoteljei.

John Lennon és Yoko Ono a Hilton Amsterdamban

Fotó: amsterdam.nl


Az indulás

A Hilton története 1919. május 31-én kezdődött, amikor Conrad Hilton Texasba utazott, hogy megvásároljon egy bankot. Amikor az üzlet kútba esett, Hilton vállalkozói kedve nem csökkent, hanem inkább megvette azt a szállodát, amelyben vendégeskedett. Könnyebb és nehezebb időszakokat is megélve, Hilton folyamatosan újabb szállodákat adott a lánchoz.

Az 1950-es évek elejére Hilton megalapította az első országos hotelláncot az Egyesült Államokban, megnyitotta az USA kontinentális területein kívüli első szállodáját, az ikonikus Hilton Caribe-ot Puerto Ricóban, terjeszkedett a tengerentúlon: a Hotel Istanbul volt a II. világháború után az első újonnan épített szálloda Európában; és ő volt az első szállodatulajdonos, aki a TIME magazin címlapján szerepelt.

Rövidesen a Hilton szállodalánc az egész világot behálózta, és innovatív, a modern szállodaipart megteremtő szolgáltatásokat vezettek be. Ezek közé tartozik a ma már megszokott szobaszerviz, a központi foglalási rendszer, a reptéri szállodák és az igen kedvelt minibár.

Jelenleg 113 országban és területen több mint 5700 hotel tartozik a Hilton lánchoz.

Nincs születésnap torta nélkül

Fotó: Tuli Boglárka