Mr. Foster vigyázó szemétől kísérve ünnepel a 110 éves legendás nagykörúti szálloda

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. február 08. 20:07

Hétfogásos vacsoraestek, angol teadélutánok és szállodai geocaching – négy hónapon át gasztronómiai és kulturális eseményekkel várja a nagyközönséget az idén 110 éves Radisson Blu Béke Hotel a jubileum alkalmából.

2023-ban ünnepli 110 éves születésnapját a Danubius Hotels kötelékébe tartozó Radisson Blu Béke Hotel, eredeti nevén Britannia Szálló. 1913 május 10-én nyitotta meg legendássá vált szállodáját Fábri Henrik kávékereskedő, aki külföldi utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít a fővárosban és ehhez a Nyugati pályaudvar környékét szemelte ki. A Britanniát olyan – a konkurenseinél nem létező – kényelmi szolgáltatásokkal szerelte fel, mint a hideg-meleg víz, a lift vagy a központi porszívó, de Budapesten itt szolgáltak fel először diétás ételeket is.

110 éve várja a Britannia/Béke szálloda a vendégeket a Nagykörúton

Fotó: Danubius Hotels

Igazi fénykorát a debreceni Aranybika Szállóval már nevet szerzett Németh Aladár irányítása alatt élte a nagykörúti szálloda. A 30-as években mindenki ide járt, aki számított, az egyik különtermében működött a Nyugat Baráti Köre, amelynek irodalmi-közéleti rendezvénysorozatát Móricz Zsigmond szervezte, az itt gyakran megszálló Móra Ferenc nevét pedig szoba is őrzi – mindezt és más sztorikat a jubileumi rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón hallottuk. És hallhatják majd azok is, akik részt vesznek a február és május között zajló programokon, amelyeken a szervezők 110 év történeteit mesélik el a nagyközönségnek, megidézik az ikonikus szálló kulturális és művészeti emlékeit, híres írók és művészek szerelmi történeteit, gasztronómiai különlegességekkel, vacsoraestekkel, irodalmi és kávéházi rendezvényekkel.

A 435-ös saroklakosztály különlegessége, hogy dupla erkélye van

Fotó: Danubius Hotels

A tulajdonos Danubius Hotels 2022-re teljesen megújította a szállodát, így a vendégek idén a teljes szobakapacitást birtokba vehették – beszélt az aktualitásokról Heréb István, a Radisson Blu Béke igazgatója. 247 szoba, 8 lakosztály és a különleges, dupla erkélyes 435-ös saroklakosztály, megújult rendezvényterek két emeleten, 14 teremmel, a The Globe étterem, az újragondolt Zsolnay Kávéház és fitneszterem várják a vendégeket.

„Célunk, hogy felélesszük a kávéházi kultúra és vendéglátás hangulatát, amelyet az elődeink sikerre vittek. Szeretnénk, ha a Zsolnay Kávéház továbbra is a Nagykörút találkozóhelye maradna. Ezt az irányt tartottuk szem előtt az sütemények, ételek és gasztronómiai estek kialakításánál” – mondta el Tóth Zoltán séf.

Sajtótájékoztató a Zsolnay Kávéházba átmentett fémvázas üvegkupola alatt – ez egyike Haranghy Jenő iparművész mintegy 30 alkotásának, amelyek a Britanniát egykor díszítették

Fotó: Danubius Hotels

A szálloda emblematikus alakjaira hétfogásos vacsoraesteket komponált a séf és csapata, az ételekhez Herczeg Ágnes borszakértő által választott italokat, ezt a történetmeséléssel fűszerezett programot alkalmanként maximum 14 fő számára rendezik meg a jubileumi évben.

A klasszikus angol teadélután a Britannia Szálló születésének állít emléket, stílusosan Zsolnay porcelánban. Uborkás és lazacos szendvicsekkel, bonbonokkal, sós süteményekkel és édes kekszekkel kísért teázáson élhetik át a betérők a hagyományos angol ötórai tea élményét a Zsolnay Kávéház kortárs kávéházi légkörében. Baráti eseményre, színházi előadás előtti találkozóra is javasolják a múltidéző uzsonnát.

Klasszikus angol teadélután a Békében

Fotó: Danubius Hotels

Áprilistól a külföldi vendégek is felfedezhetik a modernizált szállodában megbúvó műemlékeket QR-kódos geocaching segítségével. A QR-kódot beszkennelve, archív fotóanyagok megjelenítésével nézhetik meg Budapest első mélygarázsát, a pazar kupolatermet és az egykor híres Sárga-szobát, ahol Mikszáth Kálmán a Nyugat-barátok körének üléseit tartotta a 30-as évek elején.

A jubileumi évben a Béke Hotel ismert figurája, 1930-as évek óta itt ragadt angol úriember, Mr. Foster is életre kell majd több alkalommal. Az ő elsődleges feladata a legenda szerint, hogy szemmel tartsa a szálloda munkatársait, ellenőrizve, hogy a ház vendégei jó szolgáltatást kapnak. Alakját állítólag egy korabeli angol utazási iroda tulajdonosáról mintázták, hogy ismerősként fogadja az iroda vendégeit Budapesten. A keménykalapos Mr. Foster túlélt világháborút, katonai kórházat és szálloda felújításokat, de mindig visszakerült a lobbyba, ahol a recepcióval szemben ma is rajta tartja vigyázó szemét mindenen, kutyája, Jack társaságában.

Mr. Foster és kutyája is legendássá vált a szálloda lobbyjában

Fotó: Danubius Hotels

Érdemes felkeresni Mr. Foster blogját, ahol bennfentesként ír Budapest kulturális, történelmi és kulináris titkairól.

A hazai közönségnek szóló jubileumi programokat a Zsolnay Kávéház honlapján és közösségi oldalán hirdetik meg.