Nem enyhítik a 2G-szabályt a bécsi szállodákban és éttermekben

Forrás: turizmus.com

 2022. február 08. 15:12

Megosztotta az osztrák szállodásokat a járványügyi enyhítéssel kapcsolatos szövetségi döntés. A hotelek több mint harmada február 19. után is fenntartaná a szigorúbb 2G-szabályt. Bécs ezúttal is különutas szabályozást folytat, ott nem lesz enyhítés.

Mint arról korábban hírt adtunk, Ausztriában február 19-től ismét lehetővé válik, hogy az oltási, vagy gyógyultsági igazolás helyett negatív PCR-teszttel is igénybe lehessen venni a turisztikai szolgáltatásokat. E dátumot követően elviekben már egy – 48 óránál nem régebbi negatív – PCR-teszt is szabad belépőt biztosít a szálláshelyekre és éttermekbe. A szabályozás gyakorlatba való átültetése kapcsán azonban megosztottak a szállodások.

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) tagsága körében elvégzett felmérés szerint – amelyet a GD Consulting ismertet – a hotelek több mint harmada (37 százaléka) továbbra is fent kívánja tartani a szigorúbb 2G-szabályt (belépés: csak gyógyultak, vagy oltottak részére). Érvelésük szerint a lazítás felesleges, mert a külföldről érkezők amúgy is csak a 2G-szabály szerint léphetnek be az országba, ráadásul macerás lenne a tesztek érvényességi idejének nyilvántartása és ellenőrzése a recepción.

Az ÖHV felmérése ezzel összefüggésben rámutat egy „kelet–nyugat törésvonalra", ugyanis míg a hosszabb tartózkodási időre berendezkedett nyugat-ausztriai síhotelek szigorúbb kurzust követelnek, addig a kelet-ausztriai szállodák megengedőbbek lennének. Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy e területen gyakoribbak a pár napra érkező városlátogató és wellnessvendégek.

Az osztrák fővárosban továbbra sem lesz elegendő egy teszt a szállodai tartózkodáshoz

Fotó: 123rf.com

Bécs városvezetése e kérdéssel kapcsolatban előre átvágta a gordiuszi csomót, ugyanis ott – a szövetségi rendeletnél szigorúbb szabályozással – február 19-től továbbra is fenntartják a 2G-szabályt a turisztikai és kulturális szolgáltatások esetében. Az osztrák fővárosban így továbbra sem lesz elegendő egy teszt, ha étterembe, vagy szállodába szeretnénk menni.