Februártól fokozatosan enyhítik a járványügyi szigort Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. január 30. 08:14

Miközben január végén bőven 30 ezer feletti napi esetszámmal folyamatosan rekordszámú megbetegedéseket regisztrálnak és javában dúl az omikron vírusmutánsra visszavezethető járvány, a szövetségi kormány Ausztriában februártól fokozatosan enyhíti a járványügyi intézkedéseket.

Karl Nehammer osztrák kancellár a járványügyi szakértőkkel való január 29-ei tanácskozást követő tájékoztatóján a korlátozások szakaszos feloldását a kórházi leterheltség viszonylagos nyugalmával és stabilitásával indokolta.

Az operatív törzs  prognózisa szerint a járvány várhatóan február első hetében tetőzik Ausztriában, s a kórházak intenzív osztályaira nézve nem várható kiélezett helyzet a következő időszakban sem.Február 5-től a vendéglátóhelyek tovább tarthatnak nyitva, az eddig megszabott esti 10 órás zárórát éjfélre tolják. Ugyanettől a időponttól kezdve a nem ültetett formájú rendezvények létszámkorlátját a jelenlegi 25 főről 50 főre emelik - ismerteti a bejelentés részleteit blogján Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Február 12-től feloldják a kiskereskedelemben a 2G-szabályt: ettől a időponttól már nem kérik az üzletekben az oltási, vagy gyógyultsági igazolásokat. Február 19-től a turizmus, vendéglátás és a kulturális szolgáltatások területen visszaáll a 3G-szabály, vagyis az érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolás mellett a 48 óránál nem régebbi PCR-teszt ismét önmagában is elegendő lesz a belépéshez.A frissen bejelentett intézkedések a beutazási szabályok területen egyelőre nem hoztak enyhítést, maradnak a jelenleg érvényes előírások. Mint azt korábban megírtuk, főszabályképpen a 2GPlusz-eljárás van érvényben, azaz PCR-teszt nélkül csak a harmadik megerősítő oltással is rendelkezők utazhatnak be Ausztriába.

A síszezon megmentését is szolgálja a járványügyi korlátozások enyhítése

Fotó: erix2005/123RF.COM

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter a döntések ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az eddigi  járványügyi szabályok szükségesek voltak és beváltak, ugyanakkor a fokozatos enyhítések lehetőéve teszik, hogy a síszezon szempontjából legfontosabb februári és márciusi hónapokban egyre kevesebb korlátozásokkal találkozzanak a téli örömökre vágyó utazók. Korábban ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy milyen járványügyi intézkedések mellett lehet Ausztriában síelni.

A tartományok a szövetségi szintű intézkedéseknél szigorúbb szabályokat is hozhatnak. A kancellár tájékoztatóját követően nem sokkal Michael Ludwig, Bécs polgármestere elhamarkodottnak nevezte a kormányzati enyhítéseket, jelezte, hogy február elején Bécs saját intézkedéscsomagot tervez összeállítani. Ha Bécs különutas járványkezelést folytatna, nem ez lenne az első eset, ugyanis az elmúlt évben általában az osztrák főváros szigorúbb és óvatosabb járványkezelést alkalmazott, mit a szövetségi kormányzat.