A Janssennel mégis beutazhatunk Ausztriába, de szállodába, étterembe nem mehetünk vele

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. január 06. 11:31

A korábbi sajtóhírekkel ellentétben mégis be lehet utazni Ausztriába az egydózisú Janssen vakcinával, de semmilyen turisztikai szolgáltatást nem lehet vele igénybe venni, hasonlóan a Sinopharm oltáshoz.

Amint arról lapunk is beszámolt az ORF híre alapján, Ausztriában az egyadagos Janssen vakcinát e hét hétfő éjféltől már nem ismerik el teljes értékű oltásnak. Akit ezzel az oltóanyaggal oltottak be, annak egy második oltást is fel kell vennie ahhoz, hogy az oltási igazolása érvényes legyen. Ez alól csak azok mentesülnek, akik már átestek a Covid-betegségen.

A korábban megjelent információval ellentétben azonban a beutazási szabályokban nincs változás, a Janssennel egyszer oltottak továbbra is beléphetnek Ausztria területére, például családlátogatás céljából, ám ott semmilyen olyan szolgáltatást nem vehetnek igénybe, amelynél a 2G-szabályt kell alkalmazni. A 2G értelmében csak oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be a vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős és sportlétesítményekre, kulturális létesítményekre, illetve használhatják a hegyi felvonókat. Ez azt jelenti, hogy a Janssennel egyszer beoltottakat nem fogadják sem a szálláshelyek, sem az éttermek, sem a síközpontok. A 2G-státuszhoz szükséges egy második, emlékeztető oltás ebből az vakcinából, amit nem helyettesít a negatív koronavírusteszt a belépés igazolására.

Amint azt az Osztrák Turisztikai Hivatal budapesti képviselete lapunknak hangsúlyozta, hasonló a helyzet a WHO által elfogadott Sinopharm oltással is – a kínai vakcinával ugyan be lehet utazni Ausztriába, de turisztikai szolgáltatások igénybevételére nem jogosít fel. A Szputnyik vakcinát pedig még a határátlépéshez sem fogadják el az osztrákok.

Sem a kínai Sinopharm vakcinával, sem az egyadagos Janssennel nem lehet a sífelvonókat használni Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Ausztriában jelenleg három védőoltás igazolása szükséges ahhoz, hogy PCR-teszt nélkül be lehessen utazni az ország területére. Aki még nem kapta meg az emlékeztető oltást, annak 72 óránál nem régebbi PCR tesztet is be kell mutatni. Ezen előírás alól mentesülnek a várandósok, a 12 év alatti gyermekek, a valamilyen egészségügyi okból nem olthatóak, illetve az ingázók. A munkavállalás miatt ingázók számára továbbra is a 3G-szabály érvényes, azaz önmagában egy negatív teszttel is átléphetik a határt. A részletes beutazási szabályok magyar nyelven itt érhetők el.