A legkisebb kávézó sem maradhat magára – podcast

Forrás: turizmus.com

 2020. március 18. 14:06

A Trend Fm egyik legutóbbi adásában a koronavírus-járvány hazai és nemzetközi hatásairól beszélgetett Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Érczfalvi András műsorvezető.

Rasztovits Dávid

Fotó: Facebook

A statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon jelentősen, a húsvéti időszakra 80-85 százalékkal visszaesik mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma a járvány miatt – emlékeztetett a műsorban Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

A koronavírus terjedésének következményei nemzetközi szinten is drámaiak, ezt néhány tőzsdei adattal illusztrálta a vezérigazgató: a Lufthansa részvényeinek árfolyama egy hónap alatt 17,5 dollárról 13-ra, a Ryanairé 93 dollárról 73-ra, az American Airlinesé 31-ről 18-ra, a United Airlinesé pedig 83-ról 55 dollárra esett.

A szállodaiparban is hasonló a helyzet, a Hilton részvényeinek árfolyama pl. 115 USD-ról 92 USD-ra, a Marriotté 152 USD-ról 115 USD-ra csökkent.

A legtöbb magyar kis- és középvállalkozásnak nincsenek több hónapos tartalékai, pénzügyi támogatásra vagy fizetési könnyítésre van szükségük ahhoz, hogy túléljék ezt az időszakot – hangzott el az adásban.

Hiába az elmúlt évek fellendülése, sok turisztikai vállalkozás a korábban elmaradt fejlesztésekre költötte el a többletbevételeit, és senki nem készült fel rá, hogy hirtelen kihúzzák a lába alól a talajt.

Ebben a helyzetben szükség van arra az összefogásra, amely egy jó társadalmat jellemez: a párbeszédre, a probléma közös megoldására. Meg kell hallgatni, milyen igényeik vannak a vállalkozóknak és a munkavállalóknak. Ha a Magyarországon működő vállalkozások nagy része most csődbe megy, akkor a járvány elmúltával kevesebb lesz az esély arra, hogy a turisztikai szektor olyan jól prosperáljon, mint a legutóbbi időkben. Nem érdemes a legkisebb panziót vagy kávézót sem kihagyni a válságkezelés során – hangsúlyozta Rasztovits Dávid.

A járvány természetesen nemcsak a turisztikai vállalkozásokra van rendkívül rossz hatással, szinte az összeset érinti a probléma. A technológiai cégek pl. a beszállítói oldalról tapasztalnak nagy nehézségeket – jegyezte meg a vezérigazgató.

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).