A mátrai szállodák malmára hajthatja a vizet a drága euró a síszezonban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 27. 17:57

Újra bizalmat kapott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Északi régiójának vezetője a tiszaújvárosi Tisia Hotel & Spa-ban október 26-án tartott tisztújító ülésen.

A résztvevőket az egy éves születésnapját idén decemberben ünneplő szálloda tulajdonosa, Kéki Zoltán köszöntötte, ezután következtek a jelen lévő szállodavezetők beszámolói.

„A nyári szezon mindenhol remek eredményeket hozott, különösen az augusztust emelték ki a szállodák, de a jelek szerint az ősz szintén jól alakul, különösen ott, ahol rendezvénytermek is rendelkezésre állnak. Várhatóan a november és a december is ezekbe a szállodákba vonz sok vendéget, például a karácsonyi és évbúcsúztató partikra” – részletezte a Turizmus.com-nak Dusek Mónika régióvezető, a Lifestyle Hotel Mátra igazgatóhelyettese.

A szállodák beszámolóinak középpontjában az elmúlt időszak tapasztalatainak megosztása mellett természetesen az energiaár-emelkedés okozta nehézségek álltak. Ahogy a régióvezető fogalmazott, „2023 egy hatalmas kérdőjel számunkra”. Elmondta, a Mátrában bizakodóak a január-február hónapokat illetően, mert remélik, hogy a kedvezőtlen euró-forint árfolyam miatt sokan inkább választják téli sportoláshoz őket, mint Ausztriát.

Az ülésen a miskolctapolcai szállodák számára örömteli hírt osztottak meg, hiszen október 28-tól ismét megnyitja kapuit a Barlangfürdő, miután a helyi vállalkozások összefogásával több mint 20 millió forint támogatás gyűlt össze.

A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Bődi Ivett turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettes tartott prezentációt a turisztikai trendekről, a régió eredményeiről, az NTAK újdonságairól, valamint az MTÜ marketingtevékenységéről.

Az ülés központi témája az energiaárak emelkedése volt

Fotó: MSZÉSZ

A társult tagok bemutatkozása után HR-témában került sor kerekasztal-beszélgetésre. A minden szálloda képviselőjét megszólaltató beszélgetés során szó esett többek között a minőségi munkaerő és az utánpótlás hiányáról, a generációk közötti különbségekről, az optimális és reális létszám megállapításának nehézségéről, a szervizdíj kérdéséről, illetve a vezetői szerepről. Elhangzott, hogy a szervizdíjra vonatkozó rendelkezéseket módosítani kellene, mert hatalmas bérfeszültségeket okoz, hisz nem minden alkalmazott részesülhet hivatalosan ebből a bevételi forrásból.

Kerekasztal-beszélgetés HR-témákról

Fotó: turizmus.com

A szállodák képviselői mellett természetesen a társult tagok is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, megosztva tapasztalataikat.

Szarka Dániel, a Szallas.hu rendelkezésre álló adatain keresztül ismertette a régió szálláshelyeinek eredményeit és a várható tendenciákat. Elmondta: ami a foglalási darabszámot illeti, 2021. május–szeptemberhez viszonyítva 2022 hasonló időszakában Lillafüred szálláshelyei regisztráltak jóval több foglalást (+30,94%), utána Miskolctapolca (+23,38%), Egerszalók (16,75%) és Eger (13,68%) következik. Régiós szinten a karácsonyi-szilveszteri időszak a tavalyi és a 2019. év időszakához képest is el van még maradva. A megfigyelhető trendek pedig, hogy továbbra is jellemzően last minute érkeznek a foglalások, a SZÉP-kártya-költés nő, a SZÉP-kártyával fizetők hajlandóak többet költeni, a szállások átlagára pedig folyamatosan emelkedik, miközben a tartózkodási idő rövidül.A tisztújítás előtt Baldauf Csaba MSZÉSZ-elnök videóüzenetben osztott meg néhány gondolatot a régióülés résztvevőivel.

A tisztújítás eredményeként az MSZÉSZ Északi régiójának vezetője továbbra is Dusek Mónika (Lifestyle Hotel Mátra) maradt, régióvezető-helyettesként újra bizalmat kapott Amberg Dóra (Castellum Hotel), a másik régióvezető-helyettes Gábri Tamás (Gróf Degenfeld Kastélyszálló) lett.

Az északi régió egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az MSZÉSZ elnökjelöltjének Flesch Tamást, míg alelnököknek Juszkó Anitát és Kovács Balázst szavazta meg.

Az ülés végén a résztvevők háznézésen ismerkedhettek meg a kitűnő adottságokkal rendelkező Tisia Hotellel.