Újranyit a miskolctapolcai Barlangfürdő, 20 millió forintot gyűjtöttek a vállalkozások

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. október 24. 17:49

Péntektől újra kinyit Miskolctapolcán a Barlangfürdő a helyi vállalkozások összefogásának köszönhetően – mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke.

Amint arról lapunk is beszámolt, két hete döntöttek Miskolcon arról, hogy minden fürdőt, köztük a Barlangfürdőt is bezárják, ami megdöbbentette a helyi turisztikai vállalkozásokat, aki anyagi szerepvállalásra is késznek mutatkoztak legalább a részleges nyitvatartásért.

Bihall Tamás az MTI-nek elmondta, mivel európai szinten egyedülálló turisztikai attrakció a Barlangfürdő, ezért a döntés újratárgyalását kezdeményezte a kamara, az egyeztetés mintegy 30 – helyi szállodát, vendéglátóhelyet üzemeltető – vállalkozás bevonásával zajlott. A vállalkozások 48 óra alatt több mint 20 millió forint hozzájárulást ajánlottak fel a fürdő újranyitása érdekében. A rövid távú cél, hogy a Barlangfürdő a hozzájárulásokkal december 31-ig működhessen, ugyanakkor hosszú távú megoldás keresnek a fürdő folyamatos nyitva tartására. Jelezte, ennek érdekében a várossal együtt létrehoznak egy turisztikai kerekasztalt, ahol a Barlangfürdővel összefüggő kérdésekkel is foglalkoznak majd, és a kormánnyal is próbálják felvenni a kapcsolatot.

A Barlangfürdő üzemeltetéséhez szükséges minimális létszámot a Miskolci Fürdő Kft. biztosítja – tette hozzá.

Pénteken reggel 9-kor újranyitnak

Fotó: Facebook / Miskolctapolca Barlangfürdő

Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, a város fürdőt üzemeltető cége – a Miskolci Fürdő Kft.– döntött úgy, hogy a nehéz helyzetre tekintettel bezárja a Barlangfürdőt, ám a miskolctapolcai attrakció nélkül a helyi turisztikai vállalkozások – leginkább szállásadók, de éttermek és más szolgáltatók – jelenléte szinte okafogyottá válik. Ezt támasztja alá, hogy a fürdő bezárását követő pár napban a helyi szállásadóknál a foglalások száma csaknem nullára esett vissza. Ez a helyzet pedig a városnak is bevételkiesést jelent – mondta, megjegyezve, hogy ezért indult meg a párbeszéd a város, az egyesület és a vállalkozások között.

A Barlangfürdő közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint október 28-án, reggel 9-kor nyitják újra a kapukat, és a hétvégére már színes halloweeni programokkal készülnek.