A nehézségek ellenére az átlagnál kedvezőbb kilátások az MSZÉSZ keleti régiójában

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. március 30. 15:50

Az üzletemberek és az egyetemisták folyamatos jelenléte, valamint Debrecen és a régió gazdag turisztikai kínálata teszi az átlagosnál kedvezőbbé a keleti régió kilátásit.

A Mercure Debrecen március 30-án immár másodszor adott otthont az MSZÉSZ keleti régióülésének.

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Soproniné Fórián Ágnes adott tájékoztatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) történő regisztráció aktuális kérdéseiről és az MTÜ marketingaktivitásairól. A szakember az NTAK adatbázisa alapján tájékoztatta a jelenlévőket a keleti régió kereskedelmi szálláshelyeinek közelmúltbeli forgalmáról, valamint a húsvéti előfoglalásokról.

Az ülés kezdetén Gönczi Zsuzsanna régióvezető köszöntötte a megjelenteket, majd moderátorként a színpadra szólította a "Debrecen város régiós vonzerejű turisztikai attrakcióiról és a szolgáltatói együttműködésről" szervezett pódiumbeszélgetés résztvevőt. A kerekasztal résztvevője volt Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere, Tóth-Megyesi Enikő, a Visit Debrecen közelmúltban kinevezett új vezetője, valamint Kovács Tamás, a Hunguest Hotels hajdúszoboszlói Aqua Sol, Béke és Apollo szállodáinak igazgatója.

A beszélgetés során elhangzott többek között, hogy Debrecen önkormányzata a Fönix Rendezvényszervező Kft. égisze alatt összevonta a városmarketing tevékenységet, a régiós brandépítést, a kulturális rendezvények szervezését, valamint a MICE-rendezvények koordinálását, illetve támogatását.

A pódiumbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a régió kínálatát együttműködve, egymást segítve és kiegészítve kell a lehető leghatékonyabban kommunikálni mind az üzleti vendégek, mind a szabadidős turisták, mind a rendezvények, konferenciák résztvevői felé.Az alpolgármester elmondta, hogy 2017 óta 17 ezer új munkahely jött létre a városban és vonzáskörzetében, valamint, 30 százalékkal nőtt a munkavállalók átlagjövedelme, ami biztató lehet a turizmus-vendéglátás szolgáltatói számára.

A teltház előtt zajlott pódiumbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Széles Diána, Tóth-Megyesi Enikő, Gönczi Zsuzsanna és Kovács Tamás

Fotó: saját kelvétel

Arra a felvetésre, hogy a turistacsalogató kulturális rendezvényekről miért nem értesülhet a jelenlegi gyakorlatnál korábban a szállodások köre, azt a tényszerű választ adta az önkormányzat képviselője, hogy a rezsiköltségek 2022. év végi drasztikus emelkedése a várost is olyan helyzetbe hozta, hogy minden szándékuk ellenére nehezen tudnak előre tervezni. Hozzátette, hogy a Debrecen vonzáskörzetében épülő új nagyüzemek remélhetőleg 2025-re, de legkésőbb 2026-ra megduplázzák majd a helyi adóbevételeket, s akkor nagyobb biztonsággal tervezhetik a turisztikai attrakciókat is.

A város, illetve a régió számára létfontosságú MICE-rendezvényekre és konferenciákra számíthat a szakma, mert a rezsiköltségek megugrása miatt átmenetileg bezárt Kölcsey Központ április közepétől ismét megnyitja kapuit.

A pódiumbeszélgetést nemcsak a tagszállodák, hanem a társult tagok képviselői is figyelemmel kísérték

Fotó: turizmus.com

A régióülés során összesen 29 társult tag mutatkozott be, röviden vázolva a szállodások számára kínált szolgáltatásait.

A keleti régió tagszállodái közül a Centrum és az Obester Hotel (Debrecen), a Tisza Balneum Hotel (Tiszafüred), a Nimród Bioszálloda (Karcag), a Délibáb Hotel és az Aqua Sol Hotel (Hajdúszoboszló), a Lycium Hotel (Debrecen), a Hungarospa Thermal Hotel (Hajdúszoboszló), a Campus Hotel (Debrecen), az Auguszta Hotel (Debrecen), a Sport Hotel (Debrecen), valamint a Mercure Debrecen vezető képviselői számoltak be röviden az üzletmenetről. Gyakorlatilag valamennyi ház kiemelkedően eredményes 2022. évi forgalomról beszélt, ugyanakkor mindannyian sokkhatásként élték meg az év végi rezsiköltség emelkedést. Vannak házak, amelyek átmeneti üzemszünettel, s vannak amelyek azonnali energiakorszerűsítéssel, kazáncserével, vagy napelemrendszer felszerelésével reagáltak. Szinte egységesen reménykeltőnek értékelték a tavaszi forgalmat, ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy nagyon nehézzé vált a tervezhetőség, mert mind a rendezvénygazdák, mind a szabadidős turisták néhány napra szűkítették a megrendelésik átfutási idejét. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a Debrecenbe települt nagyvállalatok üzletembereinek, a nagy számban ott élő egyetemistának, valamint a kulturális és egészségturisztikai kínálatnak köszönhetően a régió szállodái kedvezőbb helyzetben várhatják a 2023. évi fejleményeket, mint az ország legtöbb régiójának szálláshelyei.

Baldauf Csaba a Mercure Debrecen rendezvénytermében prezentációjára készül az MSZÉSZ keleti régiójának ülésén

Fotó: turizmus.com

A szakmai délelőtt zárásaként Baldauf Csaba, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke adott tájékoztatást a szövetség aktualitásairól. Elmondta többek között, hogy a Magyarországon működő szállodák 59%-át (a szobakapacitásnak azonban 81%-át) tudhatja tagjai sorában az MSZÉSZ, s ezek közül 47 működik a keleti régióban. A régió szállodái közül 40 rendelkezik Hotelstars-minősítéssel, ami átlagon felüli mutató.

Baldauf Csaba – csakúgy, mint Flesch Tamás szövetségi elnök a budapesti, majd a keleti régió ülésén – vázolta a az MSZÉSZ legfontosabb lobbicélkitűzéseit.

Végül, de nem utolsósorban felhívta a figyelmet a szövetség május 17–18-án esedékes, a budapesti Aquawold Resortban megtartandó tavaszi közgyűlésére.