A szállodások örülnek a kötelező minősítésnek, és tovább lobbiznak a bértámogatásért

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2021. július 14. 16:24

Az MTÜ, a Budapest Brand Zrt. és a szakmai társszervezetek vezetőivel zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 53. közgyűlése a Budapest Kongresszusi Központban, július 14-én.

Az MSZÉSZ rendezvényein megközelítőleg rekordnak számító, több mint 300 résztvevőt kényelmesen, Covid-kompatibilis módon, körasztaloknál helyezték el a színházszerű elrendezéssel a több mint ezer vendéget befogadni képes Patria teremben.

A közgyűlés kezdetén a leköszönő elnök, Flesch Tamás köszöntötte az MTÜ, a Budapest Brand, valamint a meghatározó szakmai partnerszervezetek (VIMOSZ, MUISZ, MABEUSZ és MaReSz) vezető képviselőit. Majd egyperces néma felállást kért a jelenlévőktől az elmúlt két évben eltávozott szakemberek emléke előtti tisztelgésre.

Hagyomány immár, hogy az MSZÉSZ-közgyűlések résztvevőit köszönti a rendezvénynek otthont adó település polgármestere, vagy nagyobb település esetén, a város turisztikai szervezetének vezetője. A szerdai közgyűlés résztvevőit Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója üdvözölte. Elmondta többek között, hogy a főváros turisztikai marketingjét három pillérre, a város sokszínűségére, a fenntarthatóság támogatására, valamint a biztonság (Covid és közbiztonság) hangsúlyozására építik.

Faix Csaba a főváros nevében köszöntötte a résztvevőket

Fotó: turizmus.com

Faix Csaba beszélt a Restart Budapest Kártyáról is, megjegyezve, hogy kérik a turizmus állami irányításának vezetőit, segítsék annyival a fővárosi kártya-elfogadóhelyek bevételeit, hogy lehessen Budapest Kártyát vásárolni SZÉP-kártyával. (Néhány perccel később Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a pulpitusról válaszolt, miszerint a turizmus állami irányítása nyitott erre a kérésre, feltéve, hogy a Budapest Kártya értékesítésekor nem számolnak fel jutalékot. Erről viszont Faix Csaba  biztosította szerkesztőségünket az előadások után feltett kérdésünkre válaszolva.)

A köszöntők után Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója tartotta az első előadást, amelyről ebben a cikkben számolunk be.

Ez után következett Flesch Tamás prezentációja, aki többek között elmondta, hogy az elmúlt bő egy évben a szakmai szervezet vezetése nagyon szűk mezsgyén tudott csak haladni, mert az, ami a politikai döntéshozóknak már kemény kérésnek számított, az a szakma szereplőinek szemében a legszerényebb, puha megfogalmazás volt.

Az MSZÉSZ leköszönő elnöke kiemelte, hogy az elmúlt rendkívül nehéz időszakban a szakmai munka is rendkívüli erőfeszítést és energiabefektetést igényelt, s ezért külön köszönetet mondott a szakmai társszervezetek vezetőinek, az MSZÉSZ választmánya tagjainak, valamint a titkárság munkatársainak, és személy szerint is Sárvári-Deák Zsófia főtitkárnak.

Flesch Tamás jelentős sikerként értékelte, hogy az MSZÉSZ lobbizásának köszönhetően kötelezővé válik a kereskedelmi szálláshelyek minősítése

Fotó: Csárdás Ferenc

A 2020 márciusa óta a turizmust megbénító Covid-járvány kapcsán elmondta, hogy a szállodai vendégéjszakák száma (a KSH adatai szerint) 2020 augusztusában mintegy 26 százalékkal volt kevesebb, mint 2019 azonos hónapjában, s ha lehetünk is optimisták a 2021 augusztusi, hasonló statisztikát illetően, a fővárosi házak mélyrepülése ismét le fogja húzni az országos átlagot, a vidéki szállodák remeklése ellenére.

Egyáltalán nem nevezte jó hírnek, de a bajban némileg megnyugtató, hogy a környező, kelet-közép-európai fővárosok a budapestihez hasonló visszaesésről számoltak be a 2021 január-májusi időszakban a 2019. évi eredményekhez képest, a szobafoglaltság tekintetében:

  • Budapest, Bécs és Varsó 60-60%-os visszaesést,
  • Pozsony 52%-os csökkenést,
  • Prága pedig 64%-os zuhanást volt kénytelen elkönyvelni.

 

A leköszönő elnök fontosnak tartotta beszámolni az eredményekről is.Jelentős sikerként értékelte, hogy az MSZÉSZ több éve tartó lobbizásának köszönhetően kötelezővé válik a kereskedelmi szálláshelyek minősítése, ezen belül a szállodák Hotelstars-alapján megvalósuló besorolása, amiről a Nemzeti Szálláshely-minősítési Rendszer gondoskodik majd.

Hasonlóan fontos eredménynek nevezte, hogy egységes minősítési rendszer alá kerülnek a privát kiadó lakások is. Az Airbnb-típusú lakáskiadás szabályozásáról pedig az MSZÉSZ ügyvezetése tárgyal majd a döntéshozatalra feljogosított önkormányzatokkal a Nagy-Szász István által vezetett, rövidtávú lakáskiadással foglalkozó munkacsoport előterjesztése alapján.

Az elmúlt időszak eredményei mellett Flesch Tamás felsorolta a jelenleg is érvényes, legfontosabb lobbicélkitűzéseket is, nevezetesen:

  • a szakmai oktatás színvonalának növelését,
  • a végzett hallgatók megtartását a szektorban,
  • az elviteles ételek áfájának végleges leszállítását 5%-ra,
  • a reprezentációs adó végleges csökkentését,
  • a szervizdíj kiterjesztését a teljes szállodai szolgáltatásstruktúrára,
  • a bértámogatás fenntartását (különös tekintettel egy esetleges negyedik hullámra).