A SZÉP-kártya eredeti céljainak visszaállítását javasolja az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2022. június 17. 13:26

A várakozásoktól elmaradó szállodai forgalom és a főszezoni bizonytalan kilátások miatt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség szükségesnek tartaná, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártyát csak az eredeti rekreációs célokra lehessen felhasználni.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tájékoztatása szerint számos tagszálloda jelezte, hogy a pünkösd messze elmaradt a várakozásoktól és az előző évek forgalmától is, valamint a főszezonra elég borúsak a kilátások.A szakmai szövetség felméréséből kiderült, mindössze 30-50 százalékos szobafoglaltságot tudtak elérni a pünkösdi hosszú hétvége alatt azok a szállodák, amelyek nem rendelkeznek hatalmas wellnessrészleggel, nincsen széles gyermekprogram-kínálatunk, továbbá nem félpanziós, vagy all inclusive ellátást nyújtanak. Vélelmezésük szerint ez annak következménye, hogy a kisgyermek nélküli, és leginkább fővárosi lakosok által generált forgalom nagymértékben elmaradt a szokásostól a növekvő kiutazásnak köszönhetően.

Az MSZÉSZ-tagszállodák adatai azt mutatják, a nyári hónapokra ugyanezek a trendek figyelhetők meg. Sok vidéki, kis szobaszámú, kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó, inkább felnőttbarát szálloda 40-50 százalék körüli foglaltsággal fogja zárni a júniust, és az utazási csúcsidőszakra, júliusra és augusztusra is egyelőre 20-30 százalékos foglaltságon állnak ezek a hotelek, és alacsony az érdeklődés.Bár a szállodai árak átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek, de a költségeknél még ennél is nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg, ezért amennyiben a forgalom elmarad a korábbiaktól, akkor a profitabilitás további romlása várható – vetíti előre a szakmai szövetség.

Az MSZÉSZ aggódik, hogy milyen lesz a főszezon a szállodákban

Fotó: 123rf.com

Hozzáteszik: a növekvő számú kiutazás mellett, a nagyobb vállalati rendezvények részbeni elmaradása is egyértelműen hátráltatja a szállodaipar fellendülését.Az MSZÉSZ ezért továbbra is fontosnak tartja, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártya felhasználhatósága az eredeti, rekreációs céloknak megfelelően történjen, mivel ez az egész ágazata megerősödésének egyik feltétele – hangsúlyozzák a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Emlékezetes, hogy ez év február eleje óta egy kormányrendelet értelmében hideg élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával. Az eredetileg május 31-ig érvényes rendelkezést a kormány később július 1-ig meghosszabbította.