Lesz-e kötelező oltás a turisztikai cégeknél?

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. november 01. 20:27

A lapunk által megkérdezett szakmai szervezetek egyöntetűen helyeslik, hogy a kormány a munkaadókra bízta, előírják-e a koronavírus elleni védőoltást az alkalmazottaik számára. Egyelőre úgy tűnik, a munkaerőhiánnyal küzdő ágazat vállalkozásai kevéssé hajlanak arra, hogy kötelező tegyék az oltást.

A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek előírhatják az oltást alkalmazottaiknak a munkavégzés feltételeként – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A lépés szorgalmazói között volt a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) is, amelynek régi javaslata teljesült ezzel az intézkedéssel – mondta megkeresésünkre Gál Pál Zoltán. A VIMOSZ elnöke az olaszországi, a hazainál jóval szigorúbb gyakorlatot hozta pozitív példaként, ahol rendkívül megnőtt az oltakozási hajlandóság, miután a kormány elrendelte, hogy a munkahelyeken csak védettségi igazolással lehet tartózkodni, s az ezt megszegő munkáltatók és munkavállalók komoly bírsággal sújthatók.

 

Mi a nagyobb kockázat?

Gál Pál Zoltán elmondása szerint a szakmában főként a kékgalléros és alacsonyabb beosztásúaknál okoz nagy gondot az oltatlanok magas aránya, ugyanakkor „számomra is meglepő, hogy komoly pozíciót betöltő emberek sem hajlandók felvenni az oltást" – tette hozzá.

Arra a felvetésünkre, hogy a turizmus-vendéglátás ágazat munkaerőhiánnyal sújtott vállalkozásai nem nehezítenék-e tovább a saját helyzetüket azzal, ha kötelezővé tennék az oltást, a VIMOSZ elnöke egy kérdéssel reagált: „Melyik a nagyobb kockázat: az, hogy a magát beoltatni nem akaró dolgozó otthagyja a céget, vagy az, hogy megfertőzi a teljes személyzetet?" Szerinte ez egy rövid távú konfliktus, amelyet át kellene már tudni ugrani, mert hosszabb távon csak az jelent megoldást, ha védett az összes dolgozó. Hozzátette: a saját vállalkozásainál eddig is elvárás volt az oltottság, s a kollégáinak száz százaléka be van oltva.

 

A szállodaipar nem bírná el

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a szállodáknak komoly gondot okozott volna, ha az ágazatban általánosan elrendelik a koronavírus elleni oltást. „A feszítő munkaerőhiány miatt nem lehet kötelezővé tenni a szállodaiparban az oltást, mert ha a kollégáknak azt a 10-15 százalékát elküldjük, aki nem vette fel az oltást, akkor be is lehet zárni a házakat" – fogalmazott Balduf Csaba. Az MSZÉSZ korábbi felmérése a tagszállodái körében a dolgozók 70-80 százalékos átoltottságát mutatta. „Arra kell törekedni, hogy a szállodákban meglegyen a 80 százalékos átoltottság, a száz százalékot nem tudjuk elérni" – tette hozzá az elnök, aki az előzetes felmérésük alapján úgy véli, a súlyos HR-helyzet miatt a szállodák aligha fogják bevezetni munkatársaik számára a kötelező oltást.

Emlékeztető oltást kap egy nő a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban október 30-án

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A turizmus.com megkérdezett néhány céget is, hogy kötelezővé teszik-e az oltást. A válaszok egyelőre egy irányba mutatnak, de több helyen nem született még döntés.

 

A Hunguest nem teszi kötelezővé

A jelenleg több mint ezer főt foglalkoztató Hunguest Hotels egyelőre nem tervezi, hogy kötelezővé teszi dolgozói számára a koronavírus elleni védőoltást. „Folyamatosan nyomon követjük a járványügyi helyzet alakulását, az elmúlt másfél év tanulsága az, hogy a megfelelő átoltottsági szint eléréséig nem várható, hogy a turisztikai szektor újra zavartalanul működhessen, ezért mindenkit buzdítunk az oltás felvételére és bízunk munkavállalóink felelősségteljes döntésében – nyilatkozta megkeresésünkre Labossa Lajos marketing- és kommunikációs igazgató. – Számunkra elsődleges vendégeink és munkavállalóink biztonsága, a minden szállodai részlegre kiterjedő Covid-19 kézikönyvünk szabályozza a járványügyi helyzettel összefüggő intézkedéseinket – tette hozzá. A lánc tájékoztatása szerint a dolgozóik átoltottságának mértékéről nem rendelkeznek információval.

 

A sárvári fürdő sem írja elő

A Magyar Fürdőszövetség tagjai részére nem kíván külön ajánlást megfogalmazni, támogatja a kormányzat azon álláspontját, hogy a döntés munkáltatói hatáskörben legyen – mondta lapunknak Kántás Zoltán elnök, aki egyben a Sárvári Gyógyfürdő igazgatója is. Tájékoztatása szerint a 150 munkavállalót foglalkoztató Sárvári Gyógyfürdő Kft.-nél az átoltottsági arány céges szinten teljesen megfelel az országosan tapasztalható átlagnak. A cégnél egyelőre nem gondolkoznak az oltás kötelezővé tételében, de előfordulhat, hogy a részletszabályok ismeretében és a járvány alakulásával esetleg felül kell majd bírálniuk ezt a döntésüket.

A gyógyászaton csak beoltott kollégák – orvosok, terapeuták, masszőrök – dolgozhatnak, a vendégeik és a munkatársaik érdekében továbbra is minden óvintézkedést megtesznek – hangsúlyozta Kántás Zoltán. Kiemelte, nagyon szerencsés helyzetben vannak, hogy a gyógyászatukon szakorvosok elérhetők, akiknél munkatársaik tájékozódhatnak az oltás fontosságáról.

 

Az IBUSZ még nem tárgyalta, a Fehérvár Travel nem szívesen alkalmaz kényszert

Nagyon friss a hír, az IBUSZ-nál még nem tárgyalt a témáról a vezetőség, vélhetően ezen a héten kerül erre sor – válaszolta megkeresésünkre az utazási iroda. Annyit azért elmondtak, hogy bár nem végeztek eddig felmérést, de kollégáik többsége be van oltva. „Eddig is ajánlatos volt az oltás, hiszen az mindenkinek egyértelmű, hogy a nemzetközi turizmus újraindulása és az átoltottság mértéke összefüggésben van" – tették hozzá.

A Fehérvár Travel 40 irodai munkatársa közül öten nincsenek beoltva Ribi Péternek, a cég ügyvezető igazgatójának tudomása szerint. „Kényszert nem szívesen alkalmazok, ugyanakkor a közös helyiségekben és a nagyobb irodákban kötelező a maszkviselés, továbbá az irodába érkező vendégeknek, idegenvezetőknek is maszkot kell viselniük – mondta. – A buszos cégünk 13 fősofőrje közül egyetlen ember oltatlan, ő azokat az utazásokat bonyolította a nyáron, ahol ez nem volt feltétel. Az idegenvezetőinktől is kértük a szezon elején, hogy oltassák be magukat. Ennek a kérésnek 2-3 ember kivételével mindenki eleget tett, ez több mint 40 főt jelent. Az oltottság előnyt jelentett a csoportok kiosztásánál" – fejtette ki a cégvezető, aki úgy tartja, a Fehérvár Travelnél „összességében igazán jónak mondható az átoltottság".

Megkerestük a Danubius Hotelst is, de a szállodalánc egyelőre nem kívánt válaszolni, az Eventrend Group pedig későbbre ígért tájékoztatást, miután a porfólióvezetőkkel egyeztetnek a témával kapcsolatosan.

*

Kérjük, jelentkezzen, ha ön olyan, a turizmusban tevékenykedő cégnél dolgozik, ahol kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást, vagy azt bevezetni tervezik. Jelentkezését a bulletinhir@turizmus.com e-mail címre várjuk! Köszönettel! – A szerk.