780 millió eurót foglaltak le az Airbnb-től az olasz hatóságok

Forrás: turizmus.com

 2023. november 08. 18:50

Adócsalás gyanúja miatt nyomoznak az olasz hatóságok az Airbnb ellen. A szállásfoglalási platform feltételezésük szerint nem vallott be bevételeket az adóhatóságnak.

Az Airbnb-nek állítólagos adócsalás miatt kezdetben közel 780 millió eurót kell fizetnie az olasz adóhatóságnak. A milánói ügyészség azzal vádolja a lakások és szobák rövid távú bérbeadásával foglalkozó céget, hogy öt éven át nem fizetett adót a tevékenysége után. Egy nyomozási bíró hétfő este hivatalosan le is foglalta az összeget – számolt be róla a manager magazin.

Az Airbnb a gyanú szerint a 2017 és 2021 közötti időszakban nem fizette be a bérbeadásból származó jövedelem után esedékes, 21 százalékos adót. Olaszországban 2017-ben vezették be az ilyen jövedelmek után fizetendő, úgynevezett egységes adót. A platform akkoriban az adó bevezetése miatt panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz, amely azonban múlt decemberben elutasította az Airbnb érveit, és megerősítette a cég adófizetési kötelezettségét.

Az igazságügyi vizsgálat 2022 tavaszán kezdődött meg az Airbnb-nél az első adóellenőrzést követően. Az ügyészség szerint az öt év alatt összesen 3,7 milliárd euró után kellett volna adóznia a cégnek.

Adócsalás gyanúja miatt nyomoznak az Airbnb ellen Olaszországban

Fotó: 123rf.com

Az Airbnb ingerülten reagált a végzés hírére. Az ANSA olasz hírügynökségnek azt nyilatkozták, meg vannak győződve róla, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak el, és szándékukban áll élni a jogaikkal.

A jelenlegi olasz kormány a jövőben 21-ről 26 százalékra akarja felemelni a rövid távú lakáskiadás adóját, amivel mindenekelőtt a nagyvárosokban uralkodó lakáshiány, a magas bérleti díjak és a túlturizmus ellen akar fellépni.