Ezekben a városokban olcsóbban foglalhatunk szállodai szobát, mint Airbnb-t

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 22. 10:30

A fogyasztói termékek és szolgáltatások szisztematikus tesztelését végző népszerű brit portál, a Which? több ezer szállodai szoba árát hasonlította össze háromszázezer az Airbnb és Vrbo szállásfoglaló oldalakon található egyágyas szobával 13 brit és 37 további úti célon.

A rövid távú lakásbérlés arról híresült el, hogy olcsóbbak, mint a szállodák, elvégre a vendégeknek nem kell fizetniük a helyszíni személyzetért. A Which? szerint azonban ezeknek az opcióknak úgy megnőtt a népszerűsége a járvány idején, hogy az árak igencsak megemelkedtek.

A kutatás megállapította, hogy egy éjszakás szállodai tartózkodás átlagosan 101 fontba (44 910 Ft) kerül, szemben az Airbnb és a Vrbo 120 fontjával (53 360 Ft).

A görögországi Szantorinin például míg a szállodai szobák 119 fontba (52 910 Ft) kerülnek, addig az Airbnb és a Vrbo ajánlatai 71 százalékkal drágábbak, átlagosan 203 (90 260 Ft) fontot kell értük fizetni. Amszterdam esetében a különbség 58 százalék volt a bérlemények és a szállodák átlagára között. További európai városok közül Barcelonában 45 font (20 ezer Ft), Párizsban 32 font (14 ezer Ft), Berlinben pedig 22 font (10 ezer Ft) volt a különbség.

Sokszor megfizethetőbb egy szállodai szoba, mint egy Airbnb

Fotó: 123rf.com

 

A hotelek több ázsiai úti cél esetében szintén olcsóbbak voltak, Hongkongban az árkülönbség például 85 százalék, de Szingapúrban és Dubajban is hasonló eredmények születtek.

A vizsgált 13 brit város közül csupán egyben (Salcombe) voltak drágábbak a szállodai szobák.

„Sok turista meglepődve tapasztalhatja, hogy a szállodák átlagára számos úti cél esetében olcsóbb, mint az egy hálószobás üdülőbérleményé, amelyeket gyakran népszerű lehetőségként reklámoznak a spórolni vágyók számára" – mondta Rory Boland, a Which? magazin szerkesztője. Hozzátette azonban, hogy nagyobb csoportok számára, akiknek több szobára és térre van szükségük, a magánbérlemények valószínűleg még mindig jobbak, mint a szállodák árai – írta meg az Independent.

A kutatás 12 hónap átlagárain alapul, tavaly májustól 2023 májusáig tartó időszakban. Az Airbnb és a Vrbo esetében csak a teljes egészében foglalható ingatlanokat vette figyelembe, míg a szállodai árak vizsgálatánál az ötcsillagos szállodákat nem elemezte.

A rövid távú lakáskiadást egyre több helyen korlátozzák, legutóbb New York szigorítota a lakáskiadás feltételeit.