Mit nyerhetnek a szállodák a rövid távú lakáskiadás szabályozásával New Yorkban?

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 11. 17:13

New Yorkban szeptember 5-én életben lépett a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó szabályozása, ami után az Airbnb-k száma akár 70 százalékkal is csökkenhet a városban. A szakértők véleménye jelenleg megoszlik arról, hogy a lépés milyen hatással lesz a szállodákra.

Ahogyan korábban megírtuk, New Yorkban szeptember 5-én komoly korlátozás lépett életbe a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban. A lakáskiadóknak innentől kezdve hivatalos engedéllyel kell rendelkezniük, emellett regisztrációs díjat kell fizessenek.

A szakértők véleménye jelenleg megoszlik arról, hogy a lépés milyen hatással lehet a szállodákra. Egyes elemzők szerint a szállodáknak van okuk az optimizmusra. "Végső soron, ha az Airbnb kínálata valóban csökken, az sok szálloda számára pozitív lesz" – mondta C. Patrick Scholes, aki a Truist Securitiesnél a szállásadói szektor részvénypiaci kutatásait felügyeli.

Az Airbnb olyankor okozta a legnagyobb kárt az éjszakáknak, amikor valamilyen esemény miatt drasztikusan megnőtt a szobák iránti kereslet a városban 1-1 éjszakára. Például egy olyan szálláshely, amely általában 300 dollárt kér éjszakánként, az Airbnb megjelenése előtt 1200 dollárt kérhetett egy szuperkeresett éjszakán. Azonban mivel az Airbnb olcsóbb szobákat kínált, elszívta a keresletet, így a szálloda csak 800 dollárt kérhetett – írta meg a Skift.

"Arra számítunk, hogy a szállodai árak ismét az egekbe szöknek majd a nagy események idején" – mondta Richard Clarke, a Bernstein Research ügyvezető igazgatója.

New Yorkban sokak szerint megemelkednek a szállodai árak a szabályozás miatt

Fotó: 123rf.com

 

Azonban nem mindenki ért egyet a pozitív hatással. A szállodáknak értékbecslési és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó CBRE ugyanolyan alaposan tanulmányozta a New York-i piacot, mint bárki más, és nem számít ennek hatására.

"New York nagyon nagy piac, és az Airbnb-kínálat csökkenése valószínűleg nem lesz hatással a szállodákra" – mondta Edward Eschmann, a CBRE New York-i irodájának igazgatója. Hozzátette az Airbnb megjelenése idején a szállodai statisztikák meglehetősen erősek maradtak 2018-ban és 2019-ben is.

Mindemellett a házigazdák más módokat is találhatnak majd ingatlanjaik bérbeadására.

"Bár az Airbnb azt mondja, hogy kikapcsolja a naptárakat a nem megfelelő ingatlanok esetében, kíváncsi vagyok, hogy valóban így lesz-e - és milyen mértékben. Emellett általánosságban egy olyan piacon, mint New York, arra számítok, hogy a házigazdák – különösen a profik – találnak majd megoldásokat, és a közeljövőben a visszatérnek a 'normális' állapotba"  –  mondta Makarand Mody, a Boston University School of Hospitality Administration vendéglátás-marketing docense és kutatási igazgatója.

 

Mit mutanak az eddigi adatok

Az Amadeus Demand360 szerint, amely több mint 35 000 adatszolgáltatótól származó on-the-book adatokkal látja el a hoteltulajdonosokat, a klasszikus karácsonyi dátumok esetében a New York-i szállodákban 31%-os átlagos napi árnövekedés tapasztalható 2019 azonos időszakához képest. A december 24-én kezdődő hét teljes szállodai kihasználtsága megfelel a 2019-es foglalásoknak, és magasabb, mint 2022-ben.

Szeptember elején minden szállodai kategóriában megfigyelhető az árak növekedése, azonban szeptember első felében a 3 csillagos szállodai szobaárak növekedése kiemelkedik a maga 37 százalékával. Carlos Cendra, a Mabrian, turisztikai adatelemző cég marketingigazgatója elmondta, hogy valószínűleg ez a szállodakategória profitálhat a legtöbbet a kereslet növekedéséből, ha beigazolódik a kínálat Airbnb-n keresztüli csökkenése.