Felháborodtak a francia szállodák: az Airbnb a párizsi olimpia egyik fő szponzora

Forrás: turizmus.com

 2023. november 10. 10:11

„Tisztességtelen versennyel” vádolják az Airbnb-t a francia szállodatulajdonosok. Kiderült, hogy a kaliforniai székhelyű cég a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik fő támogatója, a megállapodás pedig a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig tart, beleértve a 2024-es párizsi ötkarikás játékokat is.

Az Airbnb és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közötti megállapodás nagy felháborodást váltott ki a franciaországi szállodások körében, mivel az Airbnb mentesül a turistaszállásokra vonatkozó azonos adózási szabályok alól, ezzel pedig előnyt szerez a piacon.

Bertrand Burdet, az Airbnb France vezérigazgató-helyettese azonban úgy véli, hogy mindenkinek lesz elég vendége a rendezvény alatt. Kifejtette, hogy az Airbnb-k és a szállodák különböző élményeket kínálnak, így a kettő kiegészíti egymást.

Az Airbnb vállalta, hogy a NOB tagjainak, a sportolóknak és családtagjaiknak Airbnb-krediteket biztosít a turisztikai szálláshelyekért. A platform arra is ösztönzi felhasználóit, hogy már az olimpiai játékok előtt nyissák meg foglalási naptárjukat, hogy növeljék az utazók számára elérhető lehetőségek számát. Bertand Burdet hozzátette, az olimpiai játékok támogatása érdekében szeretnék bővíteni a platform kínálatát.

Az Airbnb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik fő támogatója

Fotó: 123rf.com

 

A legfrissebb statisztikák szerint a második negyedévben az Île-de-France régióban 60 százalékkal nőtt az új turisztikai szálláshelyek listája 2023 első három hónapjához képest. A tendencia a harmadik negyedévben is folytatódott, a kínálat jelentős növekedésével, a magánszobáktól kezdve a teljes apartmanokig, nemcsak Párizsban, hanem a belső elővárosokban is.

Az Airbnb megbízásából a Deloitte nemrégiben készült tanulmánya szerint a régióban élők 20%-a tervezi, hogy a játékok alatt először adja ki lakását a platformon. A tanulmány becslése szerint ebben az időszakban több mint 877 000 embernek lesz szüksége szállásra, és az Airbnb kapacitása várhatóan mintegy 350 000 ember befogadására lesz alkalmas.

Az Airbnb-t azzal vádolják, hogy súlyosbítja a lakosok számára a bérleményhiányt, ami egyre szigorúbb szabályozásokhoz vezetett olyan városokban, mint New York és Párizs. Bertrand Burdet szerint a platform és Párizs városának kapcsolata a viharos múlt ellenére javulóban van. Hangsúlyozta: Párizsban a legtöbb bérbeadó házigazda csak alkalmanként adja ki ingatlanját, hogy extrabevételre tegyen szert – írta meg a Tourism Review.

A turizmusért felelős miniszteri megbízott, Olivia Grégoire nemrégiben figyelmeztette a vendéglátóipart, hogy rendezvények idején ne vezessenek be „indokolatlan” áremeléseket. Megismételte azt is, hogy a kormány azt tervezi, az év végéig létrehozza a szállások ármegfigyelő központját. Az Airbnb úgy véli, hogy ez csak akkor lesz működőképes, ha az ágazat minden szereplőjére, így a szállodákra is vonatkozik.