Össznépi feketézésbe torkollott a New York-i Airbnb-szigorítás

Forrás: turizmus.com

 2023. október 18. 10:25

New Yorkban szeptemberben szigorú korlátozások léptek életbe a rövid távú lakáskiadásra vonatkozóan. Azóta a bérbeadók jelentős része az Airbnb helyett inkább a kevésbé ellenőrzött közösségi médiában és más platformokon hirdet, de úgy tűnik, sokan jogosultság híján is fenn maradtak az Airbnb-n is.

Mint azt korábban megírtuk, New Yorkban szeptemberben szigorú korlátozások léptek életbe a rövid távú lakáskiadásra vonatkozóan. A városi tanács rendelete szerint nemcsak regisztrálniuk kell a lakást kiadóknak, de több kemény feltételnek is eleget kell tenniük ahhoz, hogy legálisan bérbe adhassák ingatlanjaikat. Például nem lehet az egész lakást, csak annak egy részét kiadni, a bérlés ideje alatt a bérbeadónak is a lakásban kell tartózkodnia, és lakásonként maximum két fő tartózkodhat a bérleményben, viszont nekik ott minden szobába bejárást kell biztosítani.

Szakértők szerint várható volt, hogy ilyen feltételek mellett a rövid távra bérbe vehető lakások száma néhány hét leforgása alatt radikálisan lecsökken a városban.

A WIRED most arról ír, hogy az Airbnb-n rövid távú bérlésre kínált New York-i ingatlanok száma – az Inside Airbnb adatai szerint – augusztustól október 1-jéig több mint 80 százalékkal, 22 434-ről 3227-re esett vissza. A városnál ugyanakkor mindössze a korábbi állomány alig 2 százalékát, 417 lakást regisztráltak eddig az időpontig, tehát valójában nagyon kevés rövid távú bérbeadásra szánt ingatlannak van jogosultsága a további működésre.

A lakások nagy hányadát a legalább 30 napos kategóriában kínálják a bérbeadók, ebben az esetben ugyanis mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól.

Az AirDNA információelemző cég adatai szerint az Airbnb-n most a New York-i találatok 94 százalékát a hosszabb távú bérbeadásra kínált lakások teszik ki.

A WIRED maga is körülnézett a platformon, a portál véleménye szerint sok rövid távú szálláshely úgy tünteti fel magát, mint amely a profiljából kifolyólag mentes a regisztrációs kötelezettség alól, azonban nem tűnik sem szállodának, sem panziónak vagy klubnak.

New Yorkban néhány hét leforgása alatt radikálisan lecsökkent a rövid távra bérbe vehető lakások száma

Fotó: 123rf.com

Lisa Grossman, egy, a jogszabályt ellenző helyi csoport, a Testore Homeowner Autonomy and Rights (RHOAR) szóvivője szerint a szigorítás feketepiacot teremtett a városban a rövid távú bérbeadás számára, a tevékenység most a Facebookon és más, kevésbé ismert platformokon pörög.

Az emberek Facebook-csoportokban hirdetnek vagy keresnek néhány napra teljes egészében kiadó lakást. A Craigslist apróhirdetési weboldalon egy hétre vagy egy éjszakára adják meg a bérleti díjat – a WIRED ezen a platformon például talált egy lakást, amely az Airbnb-n is fenn van, de ott minimum 30 napra lehet kivenni. De pörög a Houfy is, amelyen közvetlenül a házigazdáktól lehet szálláshelyet bérelni.

Az Airbnb egyébként a szabályok szigorítása után lemondott New Yorkról, amely egykor a legnagyobb piaca volt. Brian Chesky, a vállalat vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy a vállalat jelenleg a hosszabb távú bérlésekkel, autóbérlésekkel és pop-up éttermekkel kapcsolatos lehetőségeket vizsgálja. És Párizsra szegezi a tekintetét, amely most a legnagyobb piaca, és a 2024-es nyári olimpiai játékok otthona lesz.

„Mindig reméltem, hogy New York jár majd az élen – hogy találunk megoldást, és az emberek azt mondják majd, ’ha New Yorkban sikerül, bárhol sikerülhet’. Sajnos azt hiszem, New York nem jár már az élen – ez valószínűleg egy tanulságos történet” – mondta Chesky egy szeptemberi szakmai eseményen.