Megállíthatatlanul nő az online platformokon foglalt vendégéjszakák száma

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. október 02. 16:25

2023 második negyedévében tovább növekedett az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák száma az Európai Unióban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn.

A jelentés szerint az Airbnb, a Booking, az Expedia vagy a TripAdvisor turisztikai és szállásfoglaló platformokon keresztül a vendégek csaknem 153 millió, rövid távra bérelhető szálláshelyet foglaltak, az eltöltött vendégéjszakák száma 15,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában rögzített adatokat.

Az online platformokon keresztül foglalt szállások száma új havi rekordértékeket ért el áprilisban, amikor a vendégek 46,7 millió éjszakát töltöttek el online platformokon keresztül lefoglalt szálláshelyeken. Ez az adat 19,5 százalékos növekedést jelent 2022 áprilisához képest.

Májusban ez a szám 47,6 millió volt, ami 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Júniusban pedig 58,7 millió szállást foglaltak le online, ami pedig 8,4 százalékkal több az előző év júniusának adataihoz képest.
Az év első felében a vendégek körülbelül 237 millió éjszakát töltöttek el az EU-ban online platformokon keresztül lefoglalt, rövid távú szálláshelyeken. Ez 18,8 százalékkal több a 2022-es 199 millió éjszakához képest, és 22,6 százalékkal haladta meg a 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt mért 193 milliót.

Az Eurostat adatai szerint az év első felében rekordértékeket ért el az online platformokon foglalt szállások száma

Fotó: 123rf.com

Az első negyedévben az online foglalás szempontjából kiemelkedő területek között első helyen a franciaországi Rhone-Alpes régió szerepelt, ahol 5,2 millió vendégéjszakát foglaltak, majd a spanyolországi Kanári-szigetek (5 millió), Andalúzia (4,3 millió) és az ausztriai Tirol (1,9 millió) tartomány következett. A top 20 régióból öt-öt Franciaországban és Spanyolországban, három-három Olaszországban és Portugáliában, kettő Ausztriában, egy-egy pedig Lengyelországban és Magyarországon található.

Az év első felében a magyarországi vendégéjszakák legtöbbjét (több mint 4,5 milliót) Budapesten, illetve a közép-magyarországi régióban foglalták – derült ki az unió statisztikai hivatalának jelentéséből.