800 év emlékei egy világjáró apát életén keresztül a Pannonhalmi Apátságban

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 14:11

Kivételes kincseket mutat be a Pannonhalmi Főapátság az április 27-én megnyílt időszaki kiállításán: többek között 800 éves oklevelek, dokumentumok és építészeti emlékek is megtekinthetőek a szerzetestemplom építtetőjének életét bemutató tárlaton.

Az „Uros apát és műve” című tárlat a bazilika újjáépítésének és felszentelésének 800. évében nyílik meg. Az apát három pápával személyesen is találkozott, legalább hatszor járt Rómában és elkísérte II. Andrást a keresztes háborúba, életéből pedig számtalan emlék maradt fent - közölte a Főapátság.

Megtekinthetőek többek között azok a levelek, melyek 782 év után tértek vissza a monostor falai közé: Ezeket a tatárjárás idején írta Uros apát a pápának. A kivételes dokumentumokat az ottani gyűjtemény adta kölcsön a Pannonhalmi Főapátságnak a tárlat idejére.

A magyar középkor egyik legépebb állapotban megőrzött építészeti emléke a bencés apátság harmadik temploma, a jelenleg is álló bazilika. Ennek építését – miután a korábbi templom leégett –szintén Uros apát kezdeményezte. Ma is látható az 1224-re befejezett, idén 800 éves templom keleti szentélye, alatta masszív bordás boltozattal fedett kriptával, a hajó pillérei és boltozatainak többsége, valamint monostor felé néző, díszes déli portálja, részben még a temetőbe nyíló, északi kapuja is. A kiállításon látható az 1223-ban kelt, királyi aranybullával megerősített oklevél is a felújításról, mely mutatja, hogy az akkori király, II. András is támogatta az építkezési munkálatokat.

A tárlaton bemutatják továbbá Uros pannonhalmi apáti pecsétjét, amelynek legépebb fennmaradt példánya egy 1237-es oklevélen függ. Ebből a korból a pannonhalmi konvent – vagy ahogy a pecsét körirata fogalmaz, káptalan – új pecsétnyomója is fennmaradt, amelyet szintén láthatnak a kiállításra érkezők számos más felbecsülhetetlen értékű kincs mellett.

Az ingyenes kiállítás egészen november 11-ig látogatható a Főmonostori Kiállítótérben

Fotó: Pannonhalmi Főapátság/Hirling Bálint

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a kiállítás április 27-i megnyitóján elmondta, hogy Uros apátságának kezdetétől a monostor életének és küldetésének megújításán dolgozott. Munkásságával egyfajta szellemi-lelki reneszánsz indult.

A megnyitón Dejcsis Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója arról beszélt, hogy a Bazilika 800 emlékév programjait igyekeztek három csokorba fűzni, Ferenc pápa Pannonhalma monostoráról mondott 3 gondolata alapján. „Spirituális emlékmű, az imádság helye és a testvériség hídja – ez a templom, ez a monostorunk, és ez szeretne lenni bencés közösségünk is” – mondta.

Maróth Miklós akadémikus megnyitó beszédében Uros apát munkásságát méltatta. Mint mondta, nem csak tapasztalt és világlátott, hanem egyszersmind erős egyéniség is volt, aki több reformot vezetett be, megerősítette szerepét a király, II. András környezetében és a rend gazdasági erejét jelentősen növelte.

A Bazilika 800 emlékév alkalmából rendezett, a Szovák Kornél történész és Takács Imre művészettörténész kurálta Uros apát és műve című időszaki kiállítás történeti dokumentumok és tárgyi emlékek alapján mutatja be Uros apát, a templom építtetőjének, az Árpád-kor legismertebb magyar főpapjának személyét, utazásait, itineráriumának ismert állomáshelyeit és tevékenységét. Minderről pedig egy gazdag tanulmánykötetet is megjelentetett a Pannonhalmi Főapátság.

A kiállítás létrejöttét a Köszönjük Magyarország Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Az ingyenes kiállítás egészen november 11-ig látogatható a Főmonostori Kiállítótérben.