Árvai Zoltán: Egy sikeres felújítás minden fáradságot megér

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2019. június 25. 14:43

A Budapest Hilton több mint 3 éves, teljes felújítása után a Danubius Arena és a Hungaria City Center várja, hogy erős 4 csillagos szintre emeljék Árvai Zoltán vezérletével. Az alig néhány hete a Várból a HungArena klaszterhez átigazolt felújításspecialista szállodaigazgatót terveiről kérdeztük.

47 évesen biztosan ereje teljében van még, mégis miből merít energiát egy, pontosabban két újabb felújításhoz?

Tapasztalatból mondom, hogy egy sikeres felújítás minden fáradságot feledtet. Az is az igazsághoz tartozik, hogy a Danubius budapesti házai közül először a Flamenco következik, s csak 2020 végén, vagy 2021 elején indítjuk a klaszter szállodáinak felújítását, s nem egyszerre, hanem egymás után. De kétségtelenül kell majd energia az összesen közel 880 szobányi kapacitás felújításához.

 

A Flamencóról szólva, az idősebb kollégák még emlékeznek a korábban Sport Szálloda név alatt működött ház 80-as évekbeli felújítására. A budai hotelben akkor építették be a lodzsákat, s úgy alakultak ki a szokatlanul keskeny, de hosszú szobák. Hasonló jöhet létre az Arenában is?

A Flamencóban nyilván muszáj volt növelni a szobák alapterületét. Volt ilyen elképzelés az Arena esetében is, de végül lekerült a napirendről a ház 378 szobájából a 190 lodzsás beépítése. Bár a terület növelésén kívül annyi hasznot is hozhatna, hogy a mégoly rendetlen vendégek sem dobálnának ki mindenfélét az ablakon, úgy, mint egy lodzsáról.

 

Árvai Zoltán

Fotó: Harangozó Dávid

Ha már a vendégekről esik szó, mennyiben befolyásolja az igények változása egy felújítás szempontjait?

Nagyon is. A Hilton esetében is igyekeztünk alaposan feltérképezni az igényeket, a szokások változását. Így kerültek például az éjjeliszekrény szintje fölé USB-csatlakozók, mert így mindenki kényelmesen tudja használni az eszközeit, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik, milyen méretű és feszültségű fali csatlakozókhoz van szokva. Ezt még a Hilton-lánc sztenderdje sem írta elő, viszont biztosan megcsináljuk majd mindkét szállodánkban.

A szoba berendezése is változik: ma már szinte senki nem igényli az íróasztalt, s nem kérik az ahhoz való dolgozószéket sem.

 

Az erős 4 csillagra felhúzott házak megtalálják majd az új vendégkörüket?

Budapest izgalmas, vonzó város, legyen szó akár szabadidős, akár hivatásturistákról. Ráadásul ma még alulértékelt desztináció ár-érték arányban. Bízom a Danubius és a saját értékesítési csapatunk erejében, meg fogjuk találni az új vendégkörünket. Közben persze komoly tréningeket kell tartanunk, képeznünk kell majd munkatársainkat is.

 

Reális lesz ez az elvárás akkor, amikor a szállás-vendéglátás az egyik olyan terület, amelyet leginkább sújt a munkaerőhiány?

Nagyon bízom abban, hogy az NTAK bevezetése, majd a szálláshelyi áfa csökkentése – a szállodások várakozásának megfelelően – nemcsak szinten tartásra és felújításokra, hanem béremelésre is lehetőséget teremt.

Ha minden szállodának ki kell majd fehérítenie a gazdálkodását, akkor a Danubius és a többi, ma is átláthatóan működő nagyvállalat nem lesz versenyhátrányban, sőt az egyéb lehetőségek miatt még vonzóbb munkahellyé válik a versenyben.

Bizonyára sikerrel ösztönzi kiváló teljesítményre munkatársait, legalábbis ezt sugallja az a jó néhány díj, amelyet az elmúlt években nyert a Budapest Hilton.

Nem a kötelező szerénység mondatja velem, de ezek a díjak mindig egy csapat munkáját dicsérik, ezért utólag is köszönettel tartozom volt munkatársaimnak. Ha szabad választani, akkor a legutóbbi díjak közül hadd emeljem ki az MSZÉSZ 2018. évi CSR (Corporate Social Responsibility) különdíját, valamint azt, hogy a U.S. News & World Report legfrissebb listáján a Hilton-lánc összes szállodájának rangsorában 109 ország több mint 5500 háza közül a 29. helyen végzett a budavári ház.

Ugyanakkor a HungArena klaszterben dolgozó kollégákat közelről megismerve biztos vagyok abban, hogy hamarosan az Arena és a Hungaria is díjakkal büszkélkedhet majd.

Árvai Zoltán átveszi a legjobb CSR-program 2018-ban különdíjat Kopócsy Andreától, az MSZÉSZ korábbi elnökéről, aki a zsűri elnöke volt a pályázaton

Fotó: Csárdás Ferenc

Optimistán hangzik, amit mond, miközben sokan teszik fel – legalább magukban – a kérdést: hogyan tudja túltenni magát azon, hogy az ország egyik kiemelt szállodájának éléről átkerült két, legfeljebb méretében jelentős ház igazgatói székébe?

Kihívásnak tekintem a helyzetet, s csak az bizonytalanítana el, ha bármilyen okból meghiúsulna a két ház felújítása. Az sem lebecsülendő, hogy a Hungaria City Centerben az ország legnagyobb szobaszámú szállodáját vezethetem. De a HungArena jelentősége nemcsak a szobaszámban rejlik, azt is tudni kell, hogy a két ház évente hasonló üzemi eredményt termel, mint a Hilton Budapest ...

 


Pályakép

Árvai Zoltán a Hotel Forumban (ma InterContinental) kezdte pályafutását. 2002-ben került a Hilton Budapestbe, ahol 2008-tól egy évtizeden keresztül töltötte be a szállodaigazgatói posztot. Közben két éven át az MSZÉSZ alelnöke is volt.

 

A cikk eredetileg a Turizmus.com magazin 2019. júniusi számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

Az Év Szállodája - 2018

2019. március 10.