Meghosszabbítják a turizmust támogató intézkedéseket Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. november 21. 18:28

A szövetségi turisztikai minisztérium szakmai szervezeteknek küldött november 21-ei körlevele alapján valamennyi, a turisztikai szektort támogató kormányzati intézkedés határidejét meghosszabbítják.

Ennek megfelelően az idei nyár elejétől a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás valamennyi területére, valamint a kulturális szolgáltatásokra ideiglenes bevezetett áfacsökkentést hatályát egy évvel, azaz 2021. december 31-ig kitolják. Ennek megfelelően a turizmus és szabadidő-gazdaság területén az áfakulcs 5 százalékos mértékű marad – írja Kovács Balázs, Ausztriában élőt turisztikai szakértő blogjában.

A szállodaipar számára még idén márciusban kidolgozott, az osztrák turizmusbank (ÖHT) által biztosított állami hitelgarancia lehetőségét jövő június 30-ig terjesztik ki. A fedezetvállalásra 1,625 milliárd eurós keret áll rendelkezésre. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások számára a hitel visszafizetési moratóriumot 2021. március 31-ig fenntartják.

A „válság, amely a turisztikai szektort telibe találta, messze nem ért még véget, így a támogatások teljes spektrumát, az áfacsökkentéstől, a Kurzarbeit-modellen keresztül a hitelmoratóriumig és az újrakezdési bónuszig bezárólag fenntartjuk és biztosítjuk" – írta körlevelében Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter.

Kirándulók maszkban gyönyörködnek a Wörthi-tó panorámájában 2020 augusztusában

Fotó: 123rf.com

További jó hír az osztrák kkv szektor számára, hogy az Európai Biztosság versenyhatósága jóváhagyta az osztrák kormány programját, miszerint a vállalkozások igazolt fix költségeit cégenként maximum 3 millió euróig szintén megtéríthetik.

 

Átlagosan 230 ezer euró kompenzációt kap egy osztrák szálloda novemberben

A járványügyi korlátozások kompenzálásaként a tavaly novemberi forgalmuk 80 százalékát megkapják a szálláshelyek Ausztriában még ebben a hónapban. Az állami kompenzációhoz egy egyszerű igényléssel lehet gyorsan hozzájutni, amelyet az osztrák ügyfélkapun (FinanzOnline) keresztül kell intézni.

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) körében végzett friss felmérés szerint a tagság elégedett az állami kompenzáció gyors lebonyolításával és a kifizetésekkel. Markus Gratzer, az ÖHV főtitkára szerint azonban további támogatásokra lesz szüksége az ágazatnak, mert sokan az utolsó tartalékukat élik fel. Különösen a városi szállodák esetén drámai a helyzet, ahol a mostani kompenzáció is "csak egy csepp a forró kőre" – jellemezte a helyzetet a főtitkár.

A most bejelentett intézkedésekről ITT olvashat további részleteket.

 

Az Airbnb jelent az adóhivatalnak

A szállodaipar számára sem érdektelen hír, hogy az osztrák szövetségi kormánnyal való friss megállapodás alapján 2021-től kezdődően az Airbnb szobamegosztó rendszer nyilvántartásán keresztül kiadott szobákról a forgalmi adatokat az osztrák adóhivatal automatikusan megkapja. Az adóhivatal ennek megfelelően ellenőrizni tudja, hogy a lakás bérbeadója befizette-e szükséges mértékű adót az így szerzett jövedelme után.

A helyi idegenforgalmi adók beszedésével kapcsolatban az Airbnb Ausztriában továbbra is a tartományok hatóságaival lesz kapcsolatban.

Bécs várossal az évek óta elhúzódó vita a társaság közleménye szerint vélhetőleg hamarosan nyugvópontra juthat, mivel a vitatott kérdésekben a közeljövőben megegyezés várható.