Az MSZÉSZ-közgyűlésről jelentjük: helyzetértékelés és prognózis

Szerző: Fucskó Hajnalka – Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. május 18. 19:36

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 55. közgyűlésének a kecskeméti Four Points by Sheraton szálloda és konferencia-központ adott otthont.

Nyitó parti az Új Tanyacsárdában

Az MSZÉSZ közgyűlésén, rendhagyó módon, a május 18-i szakmai napot megelőző estén nyitó partit tartottak mintegy kétszáz résztvevővel.

Juszko Anita és Baldauf Csaba az Új Tanyacsárdában, a "nyári szín"  mikrofonjánál

Fotó: turizmus.com

Az Új Tanyacsárdában rendezett fogadáson Juszkó Anita, a közgyűlésnek helyt adó Four Points by Sheraton szálloda és konferencia-központ igazgatója, valamint Baldauf Csaba az MSZÉSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket.

 

Alpolgármesteri köszöntő

Másnap a közgyűlés résztvevőit, a házigazda város képviseletében köszöntötte Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Elmondta többek között, hogy Kecskemét mintegy tízezer szállás-férőhelyének egyharmada található szállodában. A vendégkör túlnyomó része üzleti utazó, akik vagy konferenciák résztvevői, vagy a környező gyárak, üzemek elsősorban külföldi szakemberei. De hozzátette, hogy a város fokozott figyelmet szentel az egyéni, szabadidős turistákat vonzó attrakciók fejlesztésére, hogy ebből a szegmensből is emelkedjen, elsősorban a belföldi vendégek száma.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere

Fotó: www.magyarszabolcs.com

Nemzetközi marketing és prognózis a háború tükrében

A nehézségek ellenére jó eredményeket ért el a magyar turizmus az első negyedévben – hangsúlyozta Czelleng Ádám, a Magyar Turisztikai Ügynökség kutatási igazgatóságának vezetője, aki az első előadást tartotta. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a szálláshelyeken regisztrált 5,7 millió vendégéjszakaszám több mint a háromszorosa az előző év hasonló időszakának, és 2019 első negyedévéhez képest már csak 10 százalékkal marad el. Ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma több mint ötszörös növekedést ért az első negyedévben, ez 21 százalékkal alacsonyabb a 2019-es bázisszámnál. Fontos mérföldkőnek nevezte, hogy egy héttel ezelőtt a szálláshelyek országos összesítésben átlépték a 10 millió vendégéjszakát.

A vendégéjszakák 55 százaléka származott a belföldiektől, a legtöbb külföldi vendégéjszakát a Németországból, Csehországból, Egyesült Királyságból és Romániából érkezők töltötték el. A küldőpiacokat tekintve vidéken inkább a környező országok jelentősége nagyobb, míg Budapesten a rövidtávú járatokkal elérhető piacok (brit, francia, német, olasz) a meghatározóak.

A vendéglátásból 280 milliárd forint bevétel származott a NAV online kassza adatai alapján az első negyedévben, 35 százalékkal több, mint 2021 első negyedévében, a legnagyobb növekedést (60%) a főváros környéki vendéglátóhelyek érték el. A vendéglátás teljesítményét az NTAK-ban is mérni tudják majd, és az adatszolgáltatásra lesz idejük felkészülni a szolgáltatóknak, mivel az MTÜ kezdeményezte a vendéglátóhelyi adatszolgáltatás kezdő időpontjának módosítását.

Anonim aggregált, közösségi média figyelésből származó adatok alapján az érdeklődési kört is látják: 2022 első negyedévében a legnépszerűbb turisztikai termék a művészetek és a kultúra, a dunai élmények és az éjszakai élet voltak. Túlsúlyban vannak a pozitív tartalmú említések – tette hozzá.

Czelleng Ádám, az MTÜ kutatási igazgatója

Fotó: turizmus.com

Felhívta a figyelmet arra, hogy az MTÜ az NTAK-ból heti és havi rendszerességgel is közöl riportokat a szakmai döntések támogatására. Havonta a turisztikai térségek vendégforgalmáról, a legjelentősebb küldőpiacok adatairól, hetente pedig a belföldi turisták mozgásáról, a balatoni egynapos látogatásokról és a leglátogatottabb turisztikai attrakciók forgalmáról adnak adatokat, melyek az mtu.gov-hu-n a riportok menüpont alatt érhetők el. Az MTÜ célja, hogy a közeljövőben egyre több és több információt osszon meg a szolgáltatókkal – fogalmazott.

Beszélt az újrainduló turizmust sújtó aktuális kihívásról, az orosz-ukrán háború hatásáról is. Oroszország 2021-ben a 10., 2019-ben a 7. legfontosabb küldőpiaca volt Magyarországnak, az orosz vendégforgalom háromnegyede Budapestre koncentrálódik, vidéken Hévíz kitettsége a legnagyobb. 2021-ben az orosz beutazó turizmusból 270 ezer vendégéjszaka és 10 milliárd forint szálláshelyi költés származott, ebből 1,5 milliárd forint volt Hévíz részesedése, ahol az orosz turisták tartózkodás kétszerese az országos átlagnak, meghaladva a 8 éjszakát. A kutatási igazgató szerint középtávon nem számíthatunk sem orosz, sem ukrán turistákra, azonban más küldőpiacokra nem jelentős a konfliktus hatása. Az NTAK-ban 2022 februárjában a foglalások visszaesését, valamint a lemondások emelkedését látták, azonban ezek a kedvezőtlen hatások hamar lecsengtek, a leginkább elhúzódóan a spanyol és szerb piacon maradtak meg. Az utóbbi hetekben a lemondások és a foglalások aránya normalizálódott – mondta Czelleng Ádám

Az MTÜ marketingtevékenységet is fokozott kihívások elé állította mind a Covid, mind a szomszédos háború, folyamatosan monitorozták a piacok átrendeződését, az utazási preferenciák változását és ehhez igazították a kampányokat. Ennek megfelelően a marketingkommunikációs stratégiai cél és a prioritások is változtak. Közelítették egymáshoz a Budapest és a Hungary márkát, a területi koncentráció csökkentése helyett a szezonalitás csökkentése került fókuszba, a versenytársaktól való éles megkülönböztetés helyett a tartózkodási idő növelése, Budapest feljebb pozicionálása helyett a forgalomélénkítés.

2022 első negyedévében a nemzetközi piacon Magyarországot, mint biztonságos úti célt kommunikálták, fürdőit, folk hagyományait és Budapest épített örökségét előtérbe állítva.

Czelleng Ádám hatalmas mérföldkőnek nevezte, hogy elkészültek a turisztikai térségek önálló márkái, így az egyes desztinációkat saját arculattal lehet népszerűsíteni a jövőben.

Az adatvezérelt ágazatirányítás nem csak azt támogatja, hogy "a jó tartalom jó emberhez, jó időben, jó platformon jó üzenettel jusson el", hanem a rendelkezésre álló adatokból előrejelzéseket is tudnak készíteni. Tavaly márciusban készítették az első ilyen modellt, és a pontosságára jellemző, hogy a számos bizonytalanság közepette csak egy-két százalékos eltérés volt a prognosztizált vendégéjszakaszámban a tényleges adatokhoz képest. Az előrejelző riasztórendszer segítségével időben észlelhető, ha egy küldőországból csökken a foglalások száma, és ilyenkor be tudnak avatkozni az adott piacon releváns, targetált marketingüzenetekkel – világította meg a rendszer egyik gyakorlati hasznát Czelleng Ádám.

Az MTÜ a 2022-re szóló prognózist folyamatosan frissíti, e szerint év végéig elérhetjük a 37 millió vendégéjszakát a tavalyi 29 millió után.

 

Elnöki beszámoló

Baldauf Csaba a KSH adataira támaszkodó prezentációjában elmondta többek között, hogy 2022 első negyedévében, 2019 azonos időszakához képest, országos szinten

Szállodai vendégéjszakák az első negyedévben

Fotó: MSZÉSZ

Az MSZÉSZ elnöke nemzetközi összehasonlításban örvendetesnek nevezte, hogy 2022 első negyedévében, térségünkben Varsó (55,3%) után Budapesten (43,6 %) volt a legmagasabb a szobafoglaltság, s ezzel a magyar főváros megelőzte Pozsonyt (33,1%), Prágát (29,7%), valamint Bécset (29,1%).

Baldauf Csaba kitért a februárban kirobbant orosz–ukrán konfliktus turisztikai hatására is, s elmondta, hogy az első negyedévben, 2019 hasonló időszakához képest, Magyarországon 143 ezerről 87 ezerre csökkent az orosz vendégéjszakák száma. Közben jelentősen visszaesett az Amerikából és Ázsiából érkező vendégforgalom is.

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke

Fotó: www.magyarszabolcs.com

A közeljövő kilátásairól szólva elmondta, hogy lelassult a belföldi foglalások üteme, leginkább azért, mert nagyon sok magyar idén nyáron már ismét külföldre utazik, s elképzelhető, hogy az idei belföldi szezon alulmúlja majd a 2021. évit.

Az elnök örömmel számolt be arról, hogy emelkedik az MSZÉSZ társult tagjainak mind a száma, mind az aktivitása, s arra kérte a tagszállodákat, hogy fokozottan működjenek együtt velük.

A szövetség érdekképviseleti célkitűzései közül kiemelt hármat:

  • költségvetési támogatás kérését a vészesen emelkedő energiaárak kezelésére;
  • biztosítékot arra, hogy a SZÉP-kártyák kiskereskedelmi felhasználhatóságának június 30-ig kitolt határideje valóban az utolsó dátum legyen;
  • könnyített vízumügyintézés bevezetését a szállodai-vendéglátóipari munkavállalónak érkező külföldiek esetében.

 

Pénzügyi szakemberből szállodatulajdonos

A budapesti Nagymező utcában, a közelmúltban megnyílt Hard Rock Hotel tulajdonosa számolt be arról, hogy miért döntött a beruházás mellett.

Erdei Bálint (aki csak névrokona a MUISZ alelnökének) elmondta: nagyon büszke a szállodára, de többször is megfontolná mielőtt még egyszer belevágna egy ilyen, rendkívül összetett szállodai beruházásba.

Erdei Bálint, a Redwood Holding tulajdonosa

Fotó: www.magyarszabolcs.com

A szállodát birtokló Redwood Holding ingatlanfejlesztő cég tulajdonosaként elmondta, hogy többéves, nemzetközi könyvvizsgálói és banki munkatapasztalattal 2004-ben vágott bele az ingatlanfejlesztésbe, s több siker, lakópark és irodaház után hozta meg a döntést, hogy szállodát épít, mégpedig az egyik legkülönlegesebb brand, a Hard Rock első magyarországi házát.

A budapesti szálloda az egyik legfiatalabb az 1971-ben, Londonban életre hívott brand immár 74 országban 270 cafét, hotelt, kaszinót és rock shopot számláló létesítményei között.

A kozmopolita vendégkört vonzó, a „We love All, We serve All” szlogent magáénak valló brand budapesti házában vezetett túrákat is tartanak, nemcsak a szobák és a közösségi terek, hanem a rockrelikviák bemutatására is.

Az MSZÉSZ közgyűlésén elhangzott, szinte kezelhetetlenné váló energiaköltségekre reagálva Erdei Bálint elmondta, a budapesti szállodában úgy próbálnak úrrá lenni a problémán, hogy – új ház lévén – a legkorszerűbb, aktív, digitális „energetikai menedzsmentet használják”.

(Beszámolónkat a közgyűlés eseményeiről folytatjuk – a szerk.)