Bárdos Sarolta: Tokajban jó bort készíteni kötelesség – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. május 06. 18:22

Bárdos Sarolta, a Tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat a napokban. A szakember a Trend FM Turizmus.com műsorában nyilatkozott az aktuális szakmai kihívásokról, a borászat szépségéről.

A Borászok Borásza címnél a díjazott első körben ötven, majd öt kiemelkedő jelölt közül kerül ki, közös kóstoló után a borászok döntenek. Bárdos Sarolta a díj átvételekor úgy fogalmazott: Tokajban jó bort készíteni kötelesség. A díj azért is komoly elismerés, mert szakemberek, borhoz értő kollégák ítélik oda. A Bodrogkeresztúrban található Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította kézműves, családi borászatként Bárdos Sarolta és Molnár Péter. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza.

Klasszikus fajtáik többek között a hárslevelű, a furmint és a sárgamuskotály, illetve olyan ősi fajta is megtalálható ültetvényeiken, mint az úgynevezett kövérszőlő, amely tipikus Kárpát-medencei szőlő, ritka fajta, a többitől eltérő jellemzőkkel.

Mint Bárdos Sarolta elmondta, a területet régóta műveli a családja Bordogkisfalud határában, az ősi földeket az egyetem után vásárolta vissza. Személyes kapcsolata van a szőlővel, ami a 2015 óta folytatott bioorganikus megművelésben is megmutatkozik.Lényege, hogy nem használnak gyomirtó és rovarirtó szereket, és a gombás betegségek ellen is olyan, jellemzően növényi alapú szerekkel védekeznek, amelyek kevéssé terhelik a környezetet.

A Borászok Borásza arra is rámutat az interjúban, hogy a szőlő egészen más, mint a többi mezőgazdasági termény, igényli az ember folyamatos munkáját, és két-három év alatt akár teljesen tönkre is tud menni egy ültetvény, ha hagyják elgazosodni, és a gyom elszívja a tápanyagokat.

Bárdos Sarolta tokaji borász, miután átvette a Borászok Borásza díjat annak előző kitüntetettjétől, Heimann Zoltán szekszárdi borásztól a New York Palotában rendezett díjátadón 2024. április 27-én

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Az aktuális kihívásokról és nehézségekről szólva többek között kiemelte, hogy a szőlő felvásárlási ára évtizedek óta nem változott, művelése viszont sokszorosába kerül, ezért önmagában a szőlő eladásra való termelése ma már nem nyújt olyan jó megélhetést. Nehézséget jelent a munkaerő állandó felkutatása is, ők jellemzően munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül tudják ezt megoldani. Amit lehet, gépesítenek, de számos munkálatot, a hajtások vagy a fürtök válogatását csak emberi kéz képes elvégezni.

A Nobilis Szőlőbirtok 20-25 ezer palackot készít egy-egy jó évben, a rosszabb években pedig arra törekednek, hogy minél kiválóbb legyen a bor minősége, kisebb mennyiség mellett.Minden év más, az idei tavasz időjárása korai munkákat tett szükségessé, és az egyes munkafázisok szinte egymásra csúsztak, jelenleg körülbelül 10 nappal tartanak előbbre a szokottnál.

A célokról szólva elhangzott: szeretnék, ha a tokaji bor, akár az aszú, akár a furmint, világszerte ott lenne minden jó étterem borlapján. A birtokra vonatkozóan pedig stabil, folyamatosan megbízható minőséget nyújtó működés a cél, amelyhez igyekeznek minden évjáratban egy picivel többet hozzá tenni. Bárdos Sarolta fontos feladatának tekinti a tokaji borok ismertségének, presztízsének növelését nemcsak a nemzetközi porondon, hanem a fiatal generációk, éttermesek és sommelier-k között is. Szintén fontosnak tartja, hogy az aszú ára emelkedhessen a befektetett munka és energia arányában, ez is új pozicionálást igényel.

Mindig készülnek újdonságokkal is. 2019 óta a pezsgőkészítés ad új eredményeket és kihívásokat, de mint a borász hangsúlyozza, minden évjárat egy új élmény és izgalom, egyik bor sem egyezik meg az előző évivel, hiszen nem tömegtermékről van szó, amikor a különböző beavatkozások miatt a végeredmény mindig ugyanaz.

Az Érczfalvi András által készített teljes beszélgetés itt hallgatható meg: