Bárdos Sarolta nyerte el a Borászok Borásza díjat

Forrás: turizmus.com

 2024. április 28. 13:05

Bárdos Sarolta, a Tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat szombaton Budapesten.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a Borászok Borásza díj alapítója a díjátadó gálán kiemelte: a magyar bor egyik kitörési pontja, hogy világhírű legyen, mindenki tudjon róla, és ne csak mi, magyarok beszéljünk róla.

Elmondta, hogy a díjazott első körben ötven, majd öt jó jelölt közül került ki. De "akik benne vannak ebben az ötvenben, azok nagyon legyenek magukra büszkék" – hangoztatta Rókusfalvy Pál az MTI tudósítása szerint.

Bárdos Sarolta a díj átvételekor úgy fogalmazott: Tokajban jó bort készíteni kötelesség. Mint ahogyan az is – fűzte hozzá –, hogy ápoljuk hagyományainkat, és a világ minden részére eljuttassuk azt az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken.

Bárdos Sarolta beszédet mond, miután átvette a Borászok Borásza díjat annak előző kitüntetettjétől, Heimann Zoltán szekszárdi borásztól (b) a budapesti New York Palotában rendezett díjátadón

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A Borászok Barátja díjat Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, a Food és Wine vendégszerzője, valamints Wojciech Bonkowski borszakértő érdemelte ki.

 

A nyertesről

A Bodrogkeresztúrban található Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította kézműves, családi borászatként Bárdos Sarolta és Molnár Péter. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket művelik, amelyeket egykor a nagyszülők is kapáltak. Két területen, a Barakonyi- és a Csirke-mál-dűlőben összesen 7 hektár szőlőt művelnek – írja a Boon.hu.

A Tokaj Nobilis weboldalán elérhető információk szerint 2015-től minden területen bioművelésre álltak át, és a 2018-as évjárattól boraik nagy része bio/organikus minősítésű. Évjárattól függően készítenek borokat a száraztól az édesen át az aszúig, és palackos erjesztésű pezsgőt is.