Újraindul a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, hamarosan benyújthatók a kérelmek

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. január 21. 13:45

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig meghosszabbítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot.

Ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára, amely az ország eddigi legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik.

A kormány döntésének köszönhetően az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás, a telekommunikációs szektorok és a zöld ipari átállás hazai szereplői 2024. január 15-től nyújthatják be kérelmeiket az újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékeire - fogalmaz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye.

A hitelprogram keretében a kormány kedvező finanszírozást biztosít a vállalkozások számára, így a gazdasági szereplők 10 éves futamidejű hitel- és 5 éves futamidejű lízing termékekhez férhetnek hozzá, amelyek kamata forintban 5, euróban pedig akár 3 százalék is lehet.

A 200 milliárd forintnyi többletforrással újraindított, a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékek iránt ismét rendkívüli érdeklődés mutatkozik - írták.

A kormány további 200 milliárd forintos keret biztosításával meghosszabbítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot

Fotó: 123rf.com

A kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 darab új hitelkérelmet nyújtottak be a vállalatok, mintegy 122 milliárd forint értékben.

A kormány célja, hogy a hitelprogramon keresztül segítse a hazai gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakban tevékenykedő vállalatok megerősödését.

A 2023-ban elindított hitelprogram tavalyi, 1000 milliárd forintos keretét a vállalkozások teljes egészében lekötötték, a folyósított összeg pedig megközelíti a 800 milliárd forintot – tájékoztatott a minisztérium.

2023 augusztustól duplájára emelkedett a Széchenyi Kártya Beruházási Hiteltípusainak maximális összege, a támogatásról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.