Itthon is kamatoztatja Bocuse d'Or-tapasztalatait Kelemen Roland – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. március 31. 09:20

Kelemen Roland, a Bocuse d'Or európai döntőjén 6. helyezést elért magyar csapat séfje volt a vendég a Trend FM Turizmus.com című műsorában. A szakember tapasztalatokról, izgalmakról és műhelytitkokról oszt meg érdekes információkat.

Nemcsak egy szakma, hanem az egész ország számára dicsőséget jelent, amikor egy olyan rangos nemzetközi versenyen szerez díjat a magyar csapat, mint amilyen a Bocuse d'Or.

Az európai döntős 6. helyezés egyúttal azt is jelenti, hogy Magyarország is ott lehet a 2025-ös lyoni világdöntőben. Ráadásul a magyar csapat elnyerte a legjobb tálért járó különdíjat is a Bocuse d’Or európai válogatóján, amelyet március 19–20-án rendeztek meg a norvégiai Trondheimben.

Hazatérve Kelemen Roland már az itthoni tennivalóira koncentrál. A hatalmas sajtóérdeklődésnek köszönhetően számos felkérésnek kellett eleget tennie az elmúlt napokban. Szavaiból azonban kiderül, hogy az ő igazi terepe mégiscsak a konyha, és alig várja, hogy az itthoni, megszokott közegben kamatoztathassa mindazt, mit a verseny és az arra való felkészülés adott neki. Mint az interjúban kifejti, a csapatmunkától és a munkaszervezéstől kezdve az alapanyagokkal való bánásmódig rengeteg területen szerzett hasznos tapasztalatokat, a dobogóról rendszerint letaszíthatatlan északi országok szakembereitől sok szakmai trükköt elleshetett. Nem véletlen, hogy már a felkészülés során is részt vett a munkában egy norvég szakember, a szép eredményhez nemcsak az alapanyagok előzetes megismerése, hanem sok más szakmai fogás is hozzájárult.

Kelemen Roland a Bocuse d’Or európai döntőjében

Fotó: Bocuse d'Or

Kelemen Roland a rádióinterjúban arról is mesél, milyennek képzeljük el egy ilyen rangos verseny kulisszáit. Kifejezetten pozitívan értékelte, hogy

még a legnevesebb északi kollégák is közvetlenek és barátságosak voltak a színfalak mögött, amikor viszont zajlott a verseny, mindenki rendkívüli fegyelemmel és koncentrációval vetette bele magát a feladatba.A beszéltetésben mesél az egyes versenyszámokról, az alapanyagok egyediségéről, a csapatmunka fontosságáról.

A Hunguest Sóstó séfhelyettesét kiváló csapat kísérte a versenyre. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, a coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstolózsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

Részben Kelemen Roland szakmai sikereinek is köszönhető, hogy a Hunguest Sóstó étterem szinte folyamatos telt házzal üzemel, sokan kíváncsiak a kiváló szakember főztjére.

A teljes beszélgetés, amelyet Érczfalvi András készített, itt hallgatható meg: