Budapesten és Gyulán drágultak legjobban a szálláshelyek idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2022. október 07. 11:51

A bruttó szobaárbevétel 17,5 százalékkal nőtt idén nyáron 2021-hez képest, a pandémia előtthöz viszonyítva a felénél is többel a Szallas.hu által közvetített foglalások adatai szerint. Egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 ezer forintba került, ami átlag 11,4 százalékos drágulást jelent.

A szobaárbevétel növekedéséhez hozzájárult, hogy nőtt a foglalások darabszáma is a Szallas.hu-n: 7,4 százalékkal a tavalyi, 15,2 százalékkal 2019 nyarához képest. Ezenkívül az áremelés is jelentősen megmutatkozik az eredményben: míg tavalyhoz képest átlagosan 11,4 százalékkal kellett idén többet fizetnie egy főnek egy éjszakáért, a pandémia előtthöz képest átlagosan 34,4 százalék a drágulás. Egy foglalás átlagosan 3 főre és 2,6 éjszakára szólt.

„A vendégek újra bátrabbak az előfoglalást illetően, hiszen a lemondási díj nélkül és az előlegfizetés nélkül foglalható opciók anyagi biztonságot jelentenek számukra" – értékelte az adatokat Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Azt is hozzátette, hogy az idei év foglalási tendenciái már a 2019-es, pandémia előtti időszak trendjeihez hasonlítottak inkább.

Ahhoz, hogy a Szallas.hu-n leadott nyári foglalások bruttó összértéke és a leadott foglalások darabszáma nőtt az előző évekhez képest, az is hozzájárult, hogy a szállásadók nagyobb bizalmat szavaztak a szállásközvetítő portálnak, így az extra szobakapacitások átadásával a Szallas.hu oldalon elérhető nyári kínálat is nőtt. „Szállásadói oldalról azonban nem teljes az elégedettség, árnyalja a nyári szezon sikereit a költségoldali infláció” – emeli ki a szóvivő.

Gyulán több mint 18 százalékkal nőttek idén nyáron a szállásárak

Fotó: Facebook / Gyulai Várfürdő

A vakációzók zöme (72,7%) nem hotel típusú szálláshelyet választott idén nyáron. Apartmanban 29,6, vendégházban 21,3, panzióban 15,4, egyéb kategóriában 6,6 százalékuk hajtotta álomra fejét. Bár arányaiban tavaly is népszerűbb volt a nem-hotel kategória, akkor darabszámban többen választottak hotel szálláshelyet, mint idén.A következő időszakban  a foglalási oldal a non-hotelizáció további erősödésére számít, amit az egyéb tényezők mellett főként az alacsonyabb ár iránti kereslet növekedése okoz.Míg 2022 nyarán a hotelekben átlagosan 16 500 forintba került egy éjszaka egy főnek, panzióban 9120, apartmanban 7780, vendégházban pedig 7220 forintba.

A Szallas.hu szűrői közül legtöbbször a félpanziós ellátást használták, de az önálló ház, medence és a reggeli kategóriák is népszerűek voltak. Ugyan idén augusztus 20-a nem hozott hosszú hétvégét, mégis ez volt a nyár legtelítettebb hétvégéje.

 

Így nőttek a szálláshelyi árak

A Szallas.hu-n leadott foglalási számok alapján a legtöbben Siófokon, Hajdúszoboszlón, Budapesten, Egerben és Balatonfüreden nyaraltak. Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs sorakoznak a legnépszerűbb belföldi úti célok top tízes listáján.Közülük Balatonfüreden és Hévízen volt a legmagasabb az egy főre jutó átlagár egy éjszakára, mindkét településen 14 ezer forint feletti volt ez az összeg. Tavalyhoz képest a legnagyobb drágulás Budapesten és Gyulán volt, mindkét településen 18,1 százalékkal nőtt egy főnek egy éjszaka átlagára. Ugyanakkor Egerben 1,8 százalékkal, Szegeden 5 százalékkal csökkent az átlagár 2021-hez viszonyítva.

A vendégházak árai nőttek a legjobban idén nyáron

Forrás: szallas.hu

A legismertebb vízpartok közül a Velencei-tó környékén 11 140 forintba, a Balatonon 10 940 forintba, a Tisza-tó térségében pedig 8 020 forintba került átlagosan egy éjszaka egy fő részére idén nyáron. A legnagyobb mértékű drágulás ezek közül a Tisza-tónál volt, több mint 11 százalékkal nőtt az átlagár egy főnek egy éjszakára.

A népszerű vízpartok közül a legnagyobb mértékű drágulás nyáron a Tisza-tónál volt

Forrás: szallas.hu

A legnépszerűbb belföldi úti célok 2022 nyarán a Szallas.hu-n:

  • Siófok
  • Hajdúszoboszló
  • Budapest
  • Eger
  • Balatonfüred
  • Hévíz
  • Gyula
  • Szeged
  • Zalakaros
  • Pécs

 

A KSH pénteken adta ki a legfrissebb, augusztusi vendégforgalmi statisztikáját, e szerint a nyár utolsó hónapjában 20 százalékkal nőttek a kereskedelmi szállásdíjbevételek az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi vendégéjszakák csökkenése és a külföldi vendégéjszakák robosztus növekedése mellett.