Bukarestben megnyíltak a vendéglők, kávézók belső helyiségei

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. január 25. 12:44

A hosszú hónapok óta a negatív fertőzöttségi listát vezető Bukarestben hétfőtől enyhültek a szigorítások, miután 1000 lakosra immár kevesebb mint 3 koronavírusos megbetegedés jut.

Romániában az a szabály, amennyiben egy településen 3/1000 lakos alá süllyed a koronavírusos megbetegedések száma, ott megnyithatnak a vendéglátóhelyek zárt terei, a mozik, a színházak, a játéktermek. A hosszú hónapok óta a negatív listát vezető Bukarest most 2,54/1000-re tornászta le magát, így hétfőtől enyhültek a szigorítások.

„Nem volt választási lehetőségünk, amennyiben a főváros katasztrófavédelmi bizottsága nem engedélyezi a lazítást, a vendéglősök, színházak, mozik bepereltek volna" – nyilatkozta hétfőn az RFI rádiónak Traian Berbeceanu, Bukarest prefektusa (a kormány helyi megbízottja).

A törvény alkalmazása pedig egyszerű, mert a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) minden nap  13.00 órakor, megyékre lebontva is nyilvánosságra hozza a napi megbetegedések, tesztek, halálos áldozatok stb. számát, a megyék fertőzöttségi arányát. A megyei katasztrófavédelmi bizottságok pedig hetente-kéthetente üléseznek és közlik településekre lebontva a megbetegedési rátát. Így aztán előfordulhat, hogy egy vidéki városban a vendéglátóhelyek zárva vannak, de a szomszédos falu kocsmájában folyik a szesz.

A hétfői bukaresti nyitás sem tárt kapus: a vendéglátóhelyek fedett részein a helyeknek csupán 30 százaléka foglalható el, ugyanez vonatkozik a mozikra, színházakra, játéktermekre is. A nyitási döntéssel kapcsolatban végig fanyalgó Berbeceanu megjegyezte, a csendőrség, rendőrség, helyi rendőrség szigorúan ellenőrzi majd a vendéglátóhelyeket. Ami nem újdonság, hiszen a többi, korábban már 3/1000 alá zuhant településeken is szinte napi rendszerességgel bekopognak a rendőrök a kávézókba, vendéglőkbe.

Tény, a romániai HoReCa-lobbi hónapok óta óriási nyomást gyakorol a kormányra, nem véletlen, hogy a tavaszi, nyár eleji teljes bezárást követően kiharcolták ezt a 3/1000 rátát, elkerülve az egykaptafás országos rendelkezést, s ezzel a totális iparági katasztrófát. Nekik köszönhető, hogy decemberben a kormány szemet hunyt a sípályák és a hozzájuk tartózó szálláshelyek megnyitása fölött: a kabinet hivatalosan nem engedélyezte, de nem is tiltotta.

A nyitva tartó romániai vendéglátóhelyek kevesebb mint harmadannyi vendéget fogadhatnak, mint a férőhelyeik száma

Fotó: Facebook / Arcade Cafe

A rátafüggő megnyitások, a helyeknek mindössze 30 százalékos engedélyezett kihasználtsága édeskevés a romániai HoReCa túléléséhez.

A szakma felmérése szerint 2020 októberében a szálláshelyek ágyainak 24 százaléka volt foglalt, és örülnének, ha ez a szám 2021-ben 31 százalékra emelkedne. Miközben a szállásadók 64%-a úgy véli, központi támogatás hiányában 2021 márciusában lelakatolhatják a bejáratot. Nem véletlen, hogy a kormány újabb mentőövet dob számukra: egy januári rendelet értelmében vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni a 2019-hez viszonyítva 2020-ban elszenvedett bevételkiesés 20 százalékára, maximum 800 000 euróra. Nyilván, erre az összegre csak a legnagyobb szállodaláncok számíthatnak, viszont a kisebb vendéglőknek, szálláshelyeknek némi lélegzetvételt jelenthet. A bevételkiesés 20 százalékára pályázhatnak utazási irodák is, a feltételek pedig minden kategória esetében szigorúak.