Októbertől csak NTAK-regisztrációval lehet hirdetni a szállásfoglaló oldalakon

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 30. 17:58

Október 1-jétől minden szálláshelynek, amelyet online közvetítő oldalon hirdetnek, kötelezően fel kell tüntetni a hirdetésen az NTAK regisztrációs számát és típusát. A kormány ezzel az intézkedéssel egy újabb lépést tett a turisztikai ágazat fehérítése felé.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) létrehozása 2019-ben szakmatörténeti pillanat volt. A rendszer kötelezővé teszi minden szálláshely számára a szálláshelykezelő szoftver használatát. Az elmúlt év sikertörténet az ágazat digitális átállásában, hiszen mára mintegy 40 000 szolgáltató használ szoftvert. A világjárvány tavaszi megjelenését követően a szálláshelyek digitalizációja és a napi adatszolgáltatás tette lehetővé az adatvezérelt döntéshozatalt az újraindítás érdekében kezdett marketingaktivitások tervezésekor – közölte az MTÜ.

Ezzel együtt azonban még mindig sok szálláshely működik a szürke zónában.

Az MTÜ és a meghatározó szakmai szervezetek között teljes az egyetértés abban, hogy az ágazat fehérítésére további összehangolt lépések szükségesek. A kormány és a szakma közötti egyeztetés és együttműködési megállapodás eredményeként született meg az a döntés, amelynek értelmében 2020. október 1-jétől kizárólag úgy hirdethető egy szálláshely bármely online szállásközvetítő felületen (Airbnb, Szallas.hu, Booking stb.), ha feltüntetik annak NTAK regisztrációs számát és típusát.

Ellehetetlenülhetnek a szürke zónában mozgó szállásadók, ha nem regisztrálnak az NTAK-ba

Fotó: MTÜ

A változásról a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályba lépő módosítása rendelkezik az alábbiak szerint:

„(4) A szálláshely-közvetítői tevékenység útján kínált szálláshely-szolgáltatás esetén a szálláshely-szolgáltató köteles feltüntetni a fogyasztó számára azonosításra alkalmas és látható módon a szálláshelyre vonatkozó, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számot, valamint a 12. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásban rögzítetteknek megfelelően a szálláshely típusát.”

A hirdetésekben közölt regisztrációs szám viszonyítási pontként szolgál majd a kereskedelmi hatóságok (helyi önkormányzatok) számára is, hiszen a célzott ellenőrzések hatékonysága növelhető, ha egy hirdetésben nem szerepel az NTAK regisztrációs szám.

Az MTÜ tájékoztatása szerint az online szállásközvetítők elkötelezettek a jogszabályok tiszteletben tartása iránt, ezért a turizmusirányítással szoros együttműködésben folyamatban vannak a szükséges fejlesztések, amelyek eredményeként folyamatosan ellehetetlenül az NTAK regisztrációs számmal nem rendelkező szálláshelyek megjelenítése ezeken a felületeken.

A jövőben egyre szigorúbb szankciókra számíthatnak azok, akik piaci magatartásukkal jelentős gazdasági és társadalmi kárt okozva rontják az ország belföldi és külföldi megítélését. Ennek egyik első lépcsője a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet módosításával 2020. október 1-jétől életbe lépő szigorítás – közölte az MTÜ honlapján.

A rendelet módosítását a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége már a a hatályba lépése előtt üdvözölte, a szakmai szervezet értékelése szerint ezzel az intézkedéssel jelentősen csökken majd a magán-lakáskiadók igazságtalan versenyelőnye a szállodákkal szemben.

*

FRISSÍTÉS: Cikkünkre reagált a Felelős Magánszálláshely Kiadók Egyesülete is, amely a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben üdvözölte az ágazat fehérítése érdekében október 1-jén hatályba lépett rendeletmódosítást.