Minimális remények a szállodások budapesti régióülésén

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 24. 13:32

A kora tavasz óta tartó COVID-járvány okozta súlyos helyzet, valamint a szeptember elején életbe lépett beutazási korlátozások határozták meg az MSZÉSZ budapesti, tisztújító régióülésének hangulatát.
A Hotel Mercure Koronában, szeptember 24-én megtartott ülésen a szokásosnál jóval többen jelentek meg.

Volt, akinek már csak állóhely jutott

Fotó: turizmus.com

A leköszönő régióvezető, Kollin Gergely üdvözlő szavai után a szövetség elnöke adott rövid helyzetértékelést.

Kollin Gergely a napirend ismertetésével indította a régióülést

Fotó: turizmus.com

A késő őszi és téli hónapok foglaltsági előrejelzése még a július–augusztusban jól teljesítő, vidéki házak esetében sem biztató, nem hogy a működésképtelenség határára érkezett budapesti szállodák esetében. Már, amelyik nyitva tud még tartani egyáltalán – vázolta piaci kilátásaikat prezentációjában Flesch Tamás.

Kevés biztatót tudott mondani a szövetség elnöke

Fotó: turizmus.com

Az MSZÉSZ elnöke jelezte azt is, hogy a 2021 áprilisi, májusi talpra állást sem tudja garantálni senki a főváros szállodáinak, hiszen, nem tudhatjuk, hogyan alakul a járványhelyzet, illetve, ha lazulnak is majd az utazási korlátozások, kérdéses, hogy Budapest mikorra nyeri vissza a külföldi turisták bizalmát?!

De, hogy a reményekről is szóljon, Flesch Tamás elmondta: biztató tárgyalásokat folytattak az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral, s remélhető, hogy újabb hónapokra megnyílik a „Kurzarbeit” lehetősége a szállodák üzemeltetői számára.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a közeljövőben mennek tárgyalni a Pénzügyminisztériumba is, szorgalmazva, hogy újabb hónapokra legyen lehetőség a foglalkoztatási járulék elengedésére.

A jelenlegi turistaforgalom mellett ugyan nem tényező, de ha újraindul az élet a budapesti szálláshelyeken, akkor biztató, hogy mivel a rövid távú szobakiadóknak csak 60 százaléka jelentkezett be az NTAK-ba, a fennmaradó 40 százaléknak az új jogszabályi előírás miatt esélye sem lesz megjelenni az OTA-k felületén, azaz, jelentősen csökken majd a magán-lakáskiadók igazságtalan versenyelőnye a szállodákkal szemben.

Az elnök bemutatott egy összehasonlító táblázatot is a közép-európai fővárosokról, amelyek mind hasonlóan nehéz helyzetben vannak. Budapest Bécs után ugyan a második helyen áll, de – ahogy fogalmazott – jó lenne akkor is ugyanilyen rangsort látni, amikor majd újraindul a nemzetközi turizmus.

Szállodák fő mutatószámai a közép-európai fővárosokban

Forrás: MSZÉSZ/STR

Flesch Tamás röviden kitért a HotelStars minősítésekre is. Elmondta, hogy a régió tagszállodáinak 47,7 százaléka rendelkezik minősítéssel (ez a kapacitások közel 60-át jelenti), de nagyon bízik abban, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával el lehet majd érni a HotelStars-besorolás kötelezővé tételét, természetesen a nem tag szállodákra nézve is.

 

Új tisztségviselők a budapesti régióban

A budapesti régióülésen egyben tisztújítás is történt. A leköszönő Kollin Gergely helyett 2020. január 1-jétől két évre a pozícióra egyedül jelölt Iváncsics Nándor (Mercure Budapest City Center) tölti be az MSZÉSZ budapesti régióvezetői tisztségét. Alelnökei Szabó Áron (Radisson Blu Béke, Danubius Hotel Hélia) és Kanel Gyula (Hotel Moments) lesznek.

A régió a szintén leköszönő Flesch Tamás elnök helyett Deák Imrét (a Danubius nyugalmazott vezérigazgatóját) jelöli az MSZÉSZ következő elnökének (jelölt volt még Nagy-Szász István, Mamaison Hotels), gasztronómiai társelnöknek Gendúr Andrást (La Perle Noire), alelnöknek a posztot jelenleg is betöltő Baldauf Csabát (Kolping Hotel) javasolják.

A budapestit követi a többi régió ülése is, az MSZÉSZ tisztújító közgyűlésére pedig várhatóan november közepén kerülhet sor.