Dalnoki Bence nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét

Forrás: turizmus.com

 2021. október 21. 17:51

Október 21-én lezajlott a Bocuse d'Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy szakács szállt ringbe az első helyért. A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt.

A halétel kötelező alapanyagának előzetesen a balatoni sudár pontyot adták meg, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, ezt két szervizben várta el a zsűri. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is.

A hústéma kötelező alapanyagának a mangalicát határozták meg, a teljes állat bármely részét felhasználhatták a versenyzők. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, mégpedig a snidlinget.

A döntőben négy kiváló szakács szerepelt. Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje foglalt helyet. A másodikban Kelemen Roland, a legutóbbi hazai döntő második helyezettje, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje versenyzett. A harmadikban a végül győztesként kikerülő Dalnoki Bence, míg a negyedikben Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke dolgozott.

Az Ételmű-díjas Bíró Lajos (középen) Jókuti Andrássak és Gianni Annonival

Fotó: Valuska Gábor

Helyezések és díjak:

  • A legjobb csapat díja: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
  • A médiazsűri különdíja: Dalnoki Bence
  • A legjobb commis: Fodor Noel
  • Ételmű-díj: Bíró Lajos – A Magyar Bocuse d'Or Akadémia újonnan alapított díját ezentúl minden magyar döntő alkalmával kiosztják.)
  • 1. helyezett: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
  • 2. helyezett: Kelemen Roland és Fodor Noel
  • 3. helyezett: Adamek Balázs és Kocsis Marcell

 

Dalnoki Bence a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, aki tanulóéveit rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában kezdte meg. Saját szavaival mindent tőlük tanult. Bocuse d'Or-versenyen még nem indult, ám 2019-ben ő képviselte hazánkat a Calgaryben megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen.

A három helyezést elérő csapat

Fotó: Valuska Gábor

A Hungexpo vadonatúj rendezvénytermében megrendezett versenyen a szakma kiválóságai foglaltak helyet a zsűriben. A kóstolózsűri tagjai a következők voltak: Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László.

A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

A hazai döntő résztvevői

Fotó: Valuska Gábor

A kiváló hangulatról ezúttal is Jókuti András és Gianni Annoni gondoskodott. A nyertes számára nagyon komoly munka kezdődik, hiszen a Magyarországon jövő március 22-én megrendezendő európai válogatóig már csak néhány hónap van hátra.