A muzsikájáért minden ujjára vagyont érő gyűrűt húztak – 5+1 érdekesség Dankó Pistáról

Forrás: turizmus.com

 2024. június 14. 17:21

Hagyományteremtő céllal nagyszabású Dankó Pista Emléknapot szervez a Magyar Turisztikai Ügynökség a több száz éves kávéházi és éttermi cigányzene megőrzése érdekében június 15-én. Öt plusz egy érdekesség Dankó Pistáról, a legendás prímásról.

A prímás születésének 166. évfordulójához igazítva június 15-én Budapesten közel 80 étterem, kávézó és cukrászda teraszán mintegy 100 cigányzenekar muzsikája csendül fel a Muzsikáló Magyarország program nyitórendezvényén.

A Szeged környékéről származó Dankó Pista neve örökre összeforrt a cigányzenével. Emlékét szobor, rádiócsatorna, utcák, intézmények nevei őrzik, születésnapja pedig a cigányzene és a magyar nóta ünnepnapja.

Első dalait Blaha Lujza tette népszerűvé, míg személye nemcsak félezer nótájával vált halhatatlanná, hanem kalandos élettörténetével is. A maga korában világhírű prímást és nótaszerzőt legendák sora övezi: lányszöktetések, cári elismerések, versek, filmek és persze nóták, dalok, muzsikák egész sora.

 

Íme 5+1 érdekesség a legendás prímásról

1. A kis Dankó Pista édesapja halála miatt csak három elemit végezhetett, már kilencéves korától vályogvetőként kereste a család kenyerét. Hegedülni is csak két hónapig tanulhatott egy rokonától, ennek ellenére tizenöt évesen már cigányzenekart szervezett, amelynek vezetője is lett.

2. Tizenhét évesen beleszeretett az egyik környező gazda Ilonka nevű lányába. Bár a lány apja elzavarta, Ilonka egy szál rózsát adott neki szerelmi zálogul. Pista háromszor szöktette meg szerelmét, míg 1880-ban sikerült egészen az oltárig szaladnia vele és templomi esküvővel megpecsételni frigyüket. 1903-ban, 44 évesen Ilonka karjaiban halt meg. Dankó dalköltészetében ezért gyakori motívum volt a rózsa, legalább ötven nótájának címében vagy szövegében megtalálható.

3. Már ismert zenészként Oroszországba hívták turnézni. Miklós cárnak annyira tetszett a prímás játéka, hogy elismeréseként Dankó Pista ujjára húzta az egyik briliánsgyűrűjét. A jelen lévő vendégek ugyanígy cselekedtek és egymást követve gratuláltak, végül a prímás összes ujjára nagy értékű gyűrű került. Mire Dankó Pista így sóhajtott fel: „Drága Istenem, miért csak tíz ujjat adtál nekem?”

4. A legendás zenész személyét, történetét több írónk és költőnk is megörökítette. Ady Endre és Juhász Gyula verset írt róla, Pósa Lajos költő felkarolta és támogatta. Móra Ferenc, Tömörkény István, Rákosi Viktor írásaiban is feltűnt, továbbá Gárdonyi József – Gárdonyi Géza fia – egy egész regényt szentelt Dankó életrajzának megírására.

5. Élete során közel félezer dallamot, nótát, és számos népszínmű-dalbetétet komponált. Nótáit az egész Kárpát-medencében ismerték. A zenész előtt tisztelegve temetésén ötszáz cigányzenész játszotta az „Eltörött a hegedűm…” kezdetű nótáját.

+1: 1940-ben film is készült életéről, amelyben Jávor Pál alakította, ez volt a 200. magyar hangosfilm.

Június 15-én, szombaton kerül sor a nagyszabású Dankó Pista Emléknapra

Fotó: 123rf.com

A Muzsikáló Magyarország 2024 programról

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség a kormány számára a Muzsikáló Magyarország program folytatását. A program idén közel 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás keretében 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segíti négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.