Cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

Forrás: turizmus.com

 2024. június 12. 09:22

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben – jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka. A program június 15-én egy nagyszabású nyitórendezvénnyel indul Budapesten.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően 97 vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló 4-6 fős cigányzenekar, összesen 456 muzsikus játszhat majd négy hónapon keresztül a programmal együttműködő vendéglátó üzletekben.

A támogatáson keresztül a kormány átvállalja a heti 4 nap, napi 3 órás éttermi élőzene költségét a vendéglátóhelyektől. „A több évszázados múltra visszatekintő éttermi cigányzene különleges, semmi mással össze nem mérhető élményt nyújt a magyarországi turisták számára. Az élő zene varázsát a vendégek szívesen osztják meg ismerőseikkel személyesen, vagy online, így a cigányzenekarok sikeresen növelhetik a vendégek számát, ezáltal pedig a vendéglátóhelyek bevételét is. A Dankó Pista Emléknapon – a program nyitányaként – ezek a zenekarok a főváros számos pontján, közel 80 étterem, kávézó és cukrászda teraszán elevenítik fel azt a kort, amikor a vendéglátást még muzsikaszó kísérte hazánkban” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a program kapcsán.

 

Jelentős túljelentkezéssel zárult a program

Az április végén közzétett felhívásra az ország számos pontjáról jelentkeztek a zenekarvezetők. A szakmai zsűri döntése nyomán mintegy 97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos vehet részt az országos programban. „Örömteli a túljelentkezés, de sajnos a keretösszeg kimerüléséig nyílt csak lehetőségünk a zenekarok kiválasztására. A jelentkezők elbírálásánál figyelembe vettük a zenészek közötti összhangot, a szólisták virtuozitását és az együttesek zenei tisztaságát, repertoárját is. Emellett például az is döntő szempont volt, hogy a hangszerek összetétele megegyezzen a hagyományosan, a cigányzenekarokra jellemző hangszerek típusával és számával” – emelte ki Lakatos Miklós prímás, a szakmai zsűri tagja.

A következő hónapokban a zenekarok közül 58 muzsikál majd a fővárosban és 39 vidéken a program keretében.

hegedu_123rf

Az egymilliárd forintos keretösszegből közel 100 együttes mintegy 456 muzsikusának 4 havi foglalkoztatását segítik országszerte

Fotó: 123rf.com

Pest vármegyében 13, Hevesben 5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4, míg Csongrád-Csanádban 3 együttes nyert továbbá támogatást. Nógrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala és Komárom-Esztergom vármegyék 2-2, míg Vas, Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék 1-1 zenekara zenél majd a programban. A beadott pályázati lapok alapján a legidősebb zenész a 80-as éveiben jár, míg a legfiatalabb muzsikus a „Z” generáció tagja – alig 20 éves. A zenekarokhoz hasonlóan a Muzsikáló Magyarországhoz csatlakozott vendéglátóhelyek többsége is fővárosi, illetve Pest vármegyei, de számos étteremből, bisztróból, kávéházból szűrődik majd ki cigányzene a támogatásnak köszönhetően Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is.

 

Budapesten, a Dankó Pista emléknappal nyit a program

A Muzsikáló Magyarország 2024 nagyszabású nyitórendezvényére június 15-én Budapesten kerül sor. A maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknapon a közel 100 támogatott zenekar a főváros közel 80 éttermének, kávézójának és cukrászdájának teraszán gondoskodik majd a vendégek jó hangulatáról. A cigánymuzsikusok repertoárján Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek majd komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék, és klasszikus slágerek is. A részletes programról minden információ megtalálható az Emléknap weboldalán, a dankopistaemleknap.hu oldalon.

 

Összesen 15 milliárd forint támogatásra pályázhattak a turizmus szereplői

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség elkötelezett abban, hogy még tovább fejlődjön az ágazat, ehhez jelentős segítséget nyújtanak az április végén bejelentett komplex, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási program pilléreiben elérhető, illetve szakaszosan megnyíló forrásai. Ennek részeként 13 milliárd forint áll rendelkezésre a vendéglátóhelyek fejlesztésére, a vendéglátóhelyek 1 millió forintos támogatásból valósíthatnak meg színvonalemelő, versenyképességet javító beruházásokat.

Az 1 milliárd forintos Muzsikáló Magyarország 2024 program támogatása pedig újra élőzenével, színvonalas kávéházi cigánymuzsikával töltheti meg a vendéglők teraszait. Mindemellett 1 milliárd forintot fordít a kormány a Tourinform irodák korszerűsítésére.