Eger legnevesebb borászataival újul meg a Szépasszony-völgy

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. július 08. 10:50

A tavaly megalakult Egri Borműhely az egri bormárkák továbbfejlesztésén és a minőség emelésén túl a Szépasszony-völgy újradefiniálását is szeretné elérni.

A tíz pincészet együttgondolkodásának köszönhetően létrejött egyesület törekvései között az egri borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása is szerepel. A gyakorlatban mindez többek között a hungarikummá minősített egri bikavér megerősítését és fehér párja, az egri csillag piaci megszilárdítását is jelenti – hangzott el a Borműhely tagjait és célkitűzéseit bemutató sajtóúton Egerben.

Az integráló szervezetet tagjai olyan meghatározó egri bortermelők, akik minőségi tételeikkel aktívan jelen vannak a hazai és a nemzetközi piacon, és saját pincészetük igazgatásán túl a borvidék felemelkedését, ismertségének és presztízsének növelését is fontosnak tartják.

Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak, ezért 2018-ban egyesületté alakultak, és a szakma és a nagyközönség előtt is bemutatták elképzeléseiket. Egri Bor Most néven elindították közösségi médiafelületeiket, és szakmai előadásokat is szerveztek Egerben és Budapesten az egri csillag, az egri bikavér és a dűlőszelektált egri borok témájában. Az Egri Borműhely a 2019 februári, Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián mutatkozott be a nyilvánosság előtt.

Ma már több mint 150 kóstolópince és borszaküzlet sorakozik a Szépasszony-völgyben

Fotó: turizmus.com

A szakmai közösség különösen fontosnak tartja az egri bikavér presztízsének emelését. A házasításon alapuló bormárkában a sok szőlőfajtával dolgozó Egri borvidék sajátosságának kifejeződését látják, épp ezért azt szeretnék elérni, hogy az egri bikavér és fehér párja, az egri csillag mindig jobb legyen, mint a fajtaborok.

A minőség emelését szolgálja az egri klasszifikáció legutóbbi finomítása is, eszerint a 2018-as évtől már csak dűlőszelektált borok kaphatják meg a legmagasabb minőséget reprezentáló grand superior besorolást.

Jelenleg egyébként egri bikavérből mintegy 8 millió, egri csillagból 1 millió palackot értékesít a borvidék, és jó hír, hogy az olcsóbb bikavérek rovására emelkedik a superior és grand superior tételek aránya.

Az Egri Borműhely – számos világhírű bortermő hely példáját követve – az egri borvidéki palack megalkotását és bevezetését is elhatározta. Ennek mintájául egy az 1930-as években a borvidéken már használt borospalackot választottak.

A St. Andrea Szőlőbirtok Kedves Bisztró néven nyitott új üzletet a Szépasszony-völgyben

Fotó: turizmus.com

A hagyományt erősítve az új közösségi palackon dombornyomással az Eger név és az 1552-es történelmi évszám is szerepel.

A prototípus már elkészült, és ha minden jól megy, idén ősszel megérkeznek a termelőkhöz az első borvidéki palackok, amelyekbe az egri klasszifikáció szerinti superior és grand superior besorolású tételek kerülhetnek.

A belvárostól mintegy félórányi sétára fekvő Szépasszony-völgy eredetileg az egri püspök tulajdona volt, aki csak 1774-től engedélyezte a helyi földesuraknak, hogy az itteni puha tufakőzetbe pincéket vájjanak. A 20. század végétől vendéglátásra és turisták fogadására szakosodott pinceváros presztízse azonban – a borok egyenetlen minősége miatt – az utóbbi években kissé megkopott.

A ma már több mint 150 kóstolópincét, borszaküzletet felsorakoztató Szépasszony-völgy újradefiniálásával ezen is változtatni szeretne az Egri Borműhely, amelynek tagjai igényes, új kóstolóhelyszínekkel jelentek meg a pincesoron.

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtok háttérben a Nagy-Eged-heggyel

Fotó: turizmus.com

Kínálatukban a legmagasabb minőségű borokkal és olyan limitált tételekkel is találkozni lehet, amelyek országos forgalomban nem kaphatók.

Reményeik szerint ezzel a Szépasszony-völgy tisztulását és megújulását segítik elő, és kedvet csinálnak a többi minőségi termelőnek, hogy ők is bemutatkozzanak Eger emblematikus pincesorán.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.