Újra árulja a Rác Hotelt a főváros, az ár nem változott, de jobbak lettek a feltételek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. november 08. 16:42

A 2023 elején meghirdetett és eredménytelenül zárult hasznosítási pályázat után a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) ismét kísérletet tesz a Rác Hotel hasznosítására. Az újabb fordulóban a befektetőket a korábbinál kedvezőbb lehetőségek várják.

A hivatalosan soha át nem adott szálloda hasznosítására idén márciusban írt ki pályázatot a BFVK, miután az eredeti terveket készítő Geon Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. elvégezte a Rác Hotel műszaki állapotának felmérését.

A Gellért-hegy lábánál fekvő ingatlannal kapcsolatban tavasszal két kiírás futott párhuzamosan, az egyik egy hosszú távú bérleti konstrukcióra, a másik a hotel épületének értékesítésére vonatkozott. A pályázatok eredménytelenül zárultak, ezért a főváros szeptemberi döntése alapján új pályázati kör indulhat a hányattatott sorsú szálloda hasznosítására.

 

A megvásárlás és bérlés előtt is megnyílt az út

„Jelen pályázati időszakban is két pályázatot írtunk ki egymással párhuzamosan, azonos határidőkkel” – tájékoztatta szerkesztőségünket Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója. Az egyik pályázat a hotel felépítmény hosszú távú haszonbérbe adására, a másik az értékesítésére vonatkozik. Az értékesítés céljából meghirdetett nyilvános, kétfordulós pályázatban megjelölt vételár tavaszhoz képest nem változott, azt minimum 4 milliárd forintban (plusz áfa) határozták meg. A BGYH tulajdonában lévő, 8000 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkező ingatlanhoz tartozó, hozzávetőlegesen 3,4 ezer négyzetméteres területrész földhasználati díja ezen felül 70 millió forint + áfa/év.

Eladásra és bérbeadásra is kínálja a Rác Hotelt a főváros

Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ

A szálláshelyet 15 év határozott időtartamra, további 5 év hosszabbítási lehetőséggel kívánják bérbe adni a pályázati felhívás szerint, a haszonbérleti díj minimális összege nettó 1 millió euró + áfa/év. Az ajánlattevőt a 250 ezer euró pályázati biztosíték megfizetése mellett beruházási kötelezettség is terheli, ennek értelmében legalább 6250 ezer euró + áfa értékben kell vállalnia az ingatlan rekonstrukcióját.A fenti összegek a pályázati felhívásokban meghatározott minimum összegek – hangsúlyozta a BGYH. Amennyiben a pályázó biztos eredményt kíván elérni, magasabb ajánlatot is benyújthat elektronikus úton a pályázati felhívás, valamint a külön megvásárolható pályázati kiírás szerint. E dokumentum mellett opcionálisan megvásárolható a hotel épületéről készített műszaki állapotfelmérési dokumentáció is.

A pályázatok beadásának határideje 2023. december 8. 10 óra. Eredményes pályázati eljárás esetén a győztesről, illetve a hasznosítás módjáról a Fővárosi Közgyűlés határoz.

 

Kedvezőbb feltételek, vonzóbb lehetőségek

"A vételár ugyan nem változott, a pályázatokat ugyanakkor a főváros a korábbinál kedvezőbb feltételekkel írta ki, ezek várhatóan jelentősen támogatják a fejlesztők, beruházók, szálloda üzemeltetők lehetőségeit" – emelte ki lapunknak bizakodva Szűts Ildikó.

A Rác Hotel egyik közösségi tere jelen állapotában

Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ

A korábbiakhoz képest szintén jelentős és a hotel hasznosítására pozitívan ható változás, hogy amíg korábban a fürdő újranyitásához szükséges felújítást a hotel eladásából befolyó bevételéből tervezték finanszírozni, a fürdő rekonstrukcióját jelenleg a társaság saját forrásból finanszírozza, és a rekonstrukció menetének főbb állomásait is meghatározták.A fürdő és a hotel építészeti szempontból egységet alkotnak, ugyanakkor mind szerkezeti, mind üzemeltetési szempontból két teljesen különálló, önállóan üzemeltethető épületekről beszélünk – hangsúlyozta a társaság lapunknak.

A drónfotón jelölt B épület az eladásra kínált szálloda, balra a Rác fürdő

Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ

A mai kor üzemeltetési szükségleteinek figyelembevételével ugyanakkor biztosított a  két felépítmény közötti átjárási lehetőség, ami a majdani befektető számára bizonyára tovább növeli a projekt vonzerejét.

 

Prémiumkategóriás fürdő születik

A BGYH Zrt. 2021-ben árverésen, 5,088 milliárd forintos kikiáltási áron vásárolta meg az akkor már több mint tíz éve bezárt történelmi Rác fürdőt és a mellette épült, 2070 négyzetméteres szállodát. A háttérben zajló, sürgős munkálatok - penészmentesítés, fertőtlenítés, állagmegóvás, műszaki állapot felmérése, rekonstrukció megtervezése  - elvégzése után fővárosi közgyűlés végül idén szeptemberben döntött a fürdő rekonstrukciójának sürgős megindításáról, hogy megelőzzék a komoly történeti-kulturális értéket képviselő épület további pusztulását.

Az Ybl-féle zuhanycsarnok a Rác fürdőben

Fotó: BGYH

A hosszú évek alatt a gazdátlan épület állapota jelentősen leromlott és a műszaki szabványok is jelentősen megváltoztak, ezért az állapotfelmérés után a fürdőépület újratervezésére volt szükség. A munkára a korábbi terveket is jegyző Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást.

Amint azt a társaság a Rác fürdő jelenlegi állapotát és a felújítás menetének fő mérföldköveit bemutató októberi „lakógyűlésen” hangsúlyozta, a fürdő prémiumkategóriás komplexumként születik újjá. Koedukált, felnőtteknek szóló fürdőt terveznek prémiumszolgáltatásokkal, szauna- és gőzvilággal, masszázskerttel, exkluzív pihenőegységekkel, étteremmel, török kávézóval és szépségszalonnal. A szolgáltatási színvonal nagyjából a Gellért fürdőével lesz egyenértékű, azonban itt nem működik majd közgyógyászati ellátás. Az épület kialakításában a legkorszerűbb, környezetbarát megoldásokat ígérik.

A fürdő felújítása során a legkorszerűbb, környezetbarát megoldásokat ígérik (látványterv)

Fotó: BGYH

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a fővárosi lakosság és a Budapestre pihenni érkezők utazók, turisták 2025-től végre ismét használatba vehetik a patinás Rác fürdőt, melynek látványterveit korábban mi is bemutattuk.